Nikada neću prihvatiti da BiH vanjsku politiku gradi na stavovima neke druge države

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je da BiH nikada neće pristati na to da se njena vanjska politika gradi na stavovima Srbije ili Hrvatske. On je u razgovoru za Klix.ba naveo da se nikakva koplja ne lome na pitanju priznanja Kosova jer ga ne može biti dok za takvu odluku ne bude koncenzusa u Predsjedništvu BiH. Što se tiče reagiranja na njegove stavove iznesene u razgovoru za Deutsche Welle, naveo je da se ništa ne dešava slučajno. “Nekim srpskim političarima očigledno treba neprijatelj, pa ako ga nema, onda ga izmišljaju. Treba im za njihove tvrdnje o navodnoj ugroženosti Srba na Balkanu. Naravno da nije istina da ja pravim paravojsku, ali je istina da Dodik pravi nukleus nečeg što bi moglo biti paravojska. Dodik se poigrava emocijama Srba, raspiruje ratne, separatističke emocije, a to je opasna, nepredvidiva igra. On vodi srpski narod u pogrešnom smjeru, i, uvjeren sam, na kraju će se ispostaviti da je on sa svojom politikom nanio ogromnu štetu bh. Srbima, proizvodeći nestabilnost koja je najviše koštala RS. Loše ekonomske rezultate se prilično uspješno prikriva nacionalističkom retorikom SNSD i Dodika. Ali, prije ili kasnije, narod u RS-u će progledati i shvatiti ono što je očito“, kaže Izetbegović.

Govoreći o radu ovog saziva Predsjedništva BiH, istaknuo je da je ono koncenzusom donijelo gotovo sve vanjskopolitičke odluke. “Jedina vanjskopolitička pitanja na kojima nije bilo koncenzusa i na kojima smo se razilazili su otvorena pitanja sa Srbijom i Hrvatskom te ona koja se tiču prošlosti. Pitanja iz prošlosti ćemo, uvjeren sam, u dogledno vrijeme u velikoj mjeri prevazići, a nastavit će se razmimoilaženje o otvorenim pitanjima koja se odnose na Hrvatsku i Srbiju. Uvjeren sam, i svaki slijedeći član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, će braniti interese, prava i dignitet BiH, bez obzira na reakcije druga dva člana Predsjedništva i reakcije lidera susjednih zemalja. Moje kolege u Predsjedništvu smatraju da je ono što je u interesu Srbije ili Hrvatske po automatizmu i u interesu Srba i Hrvata u BiH, a time i u interesu BiH. Ja takvo razmišljanje ne prihvatam. Nikada neću prihvatiti da BiH u svojim vanjskopolitičkim odlukama „prati“ stavove Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je temeljiti na suverenim interesima i pravima BiH. Susjedi će morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu“, rekao je za Klix, među ostalim, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Na pitanje hoće li građani još dugo biti taoci politizacije i ima li ucjena u pogledu pitanja statusa Grada Mostara te Izbornog zakona, odgovorio je da ne zna na kakve se ucjene misli. “Rješenja za sve navedeno nije lako postići a SDA je spremna prihvatiti rješenja koja bi osigurala provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci“ i Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, poštujući pri tome odredbe Ustava FBiH i uvažavajući mišljenja relevantnih međunarodnih institucija. poput Venecijanske komisije. “Siguran sam da HDZ BiH ne bi na to pristao, jer traži preko toga. Krut stav predstavnika HDZ-a je i do sada sve pregovore učinio neuspješnim. Vjerujem da im je danas žao što nisu prihvatili prijedloge koje je prije nekoliko godina nudio tadašnji povjernik EU-a za proširenje Štefan Fule“, kazao je.

U dijelu razgovora o koaliciji sa SBB-om i koaliranjem s HDZ-om, naveo je da je koalicija sa SBB polu-uspjela te daje polovične rezultate. Ima, akko kaže, prepirki jer SBB hoće sve privilegije vlasti a istodobno i lagodnu poziciju kritičara te iste vlasti. SBB govori da će izaći iz vlada ali ostaje u njoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!