Nikakva blokada rada ne smije biti prepreka za sazivanje hitne sjednice

Povod su migrantska kriza i afera „Potkivanje“. Najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu, da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, važnom pitanju te donese odgovarajuće zaključke

Zastupnici osam političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražili su od predsjedavajuće Borjane Krišto da zakaže hitnu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti zbog aktuelne situacije u bh. pravosuđu i masovnog priliva migranata u našu zemlju.

Građani više nikome ne vjeruju

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice uputili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA). 

U zahtjevu za održavanje vanredne sjednice, između ostalog, je navedeno da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme privuklo i pažnju međunarodne zajednice te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH. 

“Nikakva blokada rada Parlamentarne skupštine BiH, bez obzira na razlog, ne smije biti prepreka da se u ovom trenutku sazove hitna sjednica na kojoj će biti jasno da ni među političarima, jednako kao ni među nosiocima pravosudnih funkcija, nisu svi isti. Najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, važnom pitanju te donese odgovarajuće zaključke”, piše u zahtjevu. 

Zastupnici osam političkih stranaka podsjetili su i na nedavnu aferu “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija navodeći kako je to samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice. 

Što se tiče migrantske krize, zastupnici su naveli da se naša zemlja i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata, što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu. 

Narušena sigurnosna situacija

“Sve češći obračuni migranata i drugi obilici narušavanja sigurnosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlamentarna skupština BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlastima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija”, navedeno je u zahtjevu. 

Zahtjev za sazivanje sjednice uputili su zastupnici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

B.K.

Zakazana sjednica Parlamenta FBiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić zakazao je sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti.

U pozivu koji je dostavljen zastupnicima navedeno je da će 3. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH biti održana 24. i 25. lipnja, a na dnevnom redu naći će se 21 tačka. 

Federalni zastupnici trebali bi se izjasniti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona FBiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o drumskom prijevozu u FBiH. 

Definitivno jedna od najzanimljivijih rasprava bit će o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, a čiji je predlagač zastupnik SDA Hamdija Abdić. 

Na dnevnom redu naći će se i Nacrt zakona o sportskim klubovima u FBiH čiji je predlagač zastupnik SDP-a Irfan Čengić, Prijedlog odluke o Stručnoj službi Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kao i Informacija o Odluci o poskupljenju plina. 

error: Content is protected !!