Nikšić: Četništvo će završiti na smetljištu istorije

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikić upozorio je danas kako neovisno o željama pojedinih političkih snaga u Bosni i Hercegovini, a naročito ponovljenim izjavama člana Predsjedništva Milorada Dodika, rješavanje odnosa između Srbije i Kosova nema nikakve poveznice sa unutrašnjim ustrojem države Bosne i Hercegovine.

– Nažalost, u zadnje vrijeme svjedočimo ponovnom oživljavanju političkih inicijativa ne samo negiranja, nego i veličanja ratnih zločina počinjenih u BiH u 20. stoljeću sa samo jednim ciljem pokušaja konačne podjele države na tri etnička entiteta, izjavio je Nikšić, priopćeno je iz SDP-a.

On je dodao da o tome „najzornije svjedoči današnje postrojavanje četnika u Višegradu, ali i inicijative za formiranjem opskurnih komisija koje za cilj imaju revidiranje i falsificiranje sudski utvrđenih činjenica o počinjenim zločinima protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana u posljednjoj agresiji.“

Nikšić ističe kako veličanje četništva, javno pozivanje na tzv. legitimno i nelegitimno pripadanje određenim narodima i druge slične inicijative se ne mogu nazvati nikakvim drugim imenom nego fašizmom.

– Na njihovu žalost, BiH je preživjela i nadživjela sve nasrtaje na njen suverenitet i njen historijski multietnički karakter, dok su zagovornici politika mržnje i podjela redovno završavali na smetljištu istorije, a tako će sigurno okonočati i današnji promotori takvih ideologija – zaključio je Nikšić.

error: Content is protected !!