NIKŠIĆ: SDP će imati kandidata za Predsjedništvo iz reda Bošnjaka

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine najavila je mogućnost da na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini kandidira člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka iz Federacije BiH.

Podržat će kandidata iz Republike Srpske koji prihvati principe što će ih utvrditi SDP, strukturalno najjača stranka proeuropskog bloka čije je formiranje SDP dogovorio s desetak drugih stranaka, rekao je na pres-konferenciji danas nakon sjednice Predsjedništva te stranke lider Nermin Nikšić.

Prvi od principa će biti – jedinstvena država Bosna i Hercegovina, rekao je. O imenima mogućih kandidata nije govorio.

– Želja nam je da iz bloka imamo kandidate za predsjednika RS-a iz reda Bošnjaka i Hrvata – njegove su riječi.

Najavu kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Nikšić je, na molbu novinara, prokomentirao riječima da je riječ o potpuno legitimnom kandidatu ljevice i dodao da će SDP kandidirati Bošnjaka.

Potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović, koji se također obratio na ovoj pres-konferenciji, naveo je da 15-ak stranaka pokazuje zainteresiranost za učešće u proeuropskom bloku, među njima Demokratska fronta, Naša stranka, Brčanski demokratski pokret, dvije hrvatske stranke i četiri manje iz Republike Srpske.

– Pokušavamo se u RS-u pozicionirati kao centar – kazao je Aćimović dodavši da je proevropski blok u tom entitetu načinio pozitivne korake.

Lider Nermin Nikšić je izjavio da će se SDP odazvati na sutrašnji ponovni sastanak Europske komisije u vezi s Izbornim zakonom BiH, na koji su pozvani predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Na uporni poziv predstavnika međunarodne zajednice, SDP koji dosad nije učestvovao, otići će te izraziti svoje stavove, vidjeti da li međunarodna zajednica želi iskreno da bude nađeno rješenje, kazao je lider SDP-a BiH nakon redovne sjednice Predsjedništva te stranke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!