Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je novoimenovanu veleposlanicu Njemačke u BiH Margret Uebber, kojom je prigodom ocijenio da je suradanja dvaju zemlje na visokoj razini te da su njemački narod i Vlada Njemačke iskreni prijatelji BiH, što potvrđuju i podaci da te je ta zemlja među najvećim donatorima u BiH.

Konstatirano je da se BiH i Njemačka redovito potpisuju ugovore o financiranju dok je Njemačka razvojna agencija (KfW) jedan od lidera u financiranju projekata u svim oblastima i skoro svim krajevima BiH. U dijelu razgovora o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, ocijenjeno je nužnim što prije formirati vlast kako bi bili okončani započeti projekti i procedure koje se tiču dodjele grant sredstava i kreditnih aranžmana obzirom da rokovi za njihovu provedbu istječu. Sugovrnici su suglasni da europski put BiH nema alternativu i da refome moraju biti nastavljene, unatoč dnevno-politčkim zbivanjima.

Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH a izvoz u tu zemlju je u stalnom porastu, rečeno je na odvojenom sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića s veleposlanicom Uber. Iznesen je i podatak da ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Njemačke iznosi 4 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom 75%.

“To je za nas sjajan rezultat  obzirom da je, u ekonomskom pogledu, Njemačka vodeća europska zemlja. Što je još značajnije, mi u tu zemlju izvozimo gotov, a ne sirov proizvod, naše firme rade i proizvode…Bitno je i da smo pokazali da svojim proizvodima možemo biti konkurentni i na tom velikom tržištu“, kazao je ministar Šarović.

Sugovornici su suglasni da takve, pozitivne trgovinske pokazatelje, moraju pratiti i veća ulaganja Njemačke u BiH. “To je iznimno važno jer postoji veliki interes njemačkih investitora da ulažu u BiH, no oni traže povoljan ambijent za ulaganje, stabilnost i predvidivost poslovanja. Pokazalo se da su, tamo gdje je utjecaj politike veći, ekonomski pokazatelji slabiji, što se mora promijeniti“, naglasio je ministar Šarović. Tijekom razgovora je istaknuto da Njemačka ostaje čvrst i pouzdan partner BiH u procesu pristupanja EU te je ukazani na značaj njene kontinuirane potpore najvažnijim projektima, poput onih iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije

error: Content is protected !!