Njemačka policija uz pomoć SIPA-e riješila ubojstvo nakon 27 godina

Trgovca Eberharda K. je prema rezultatima istrage, 1990. godine ubio tada 21-godišnji Benan Dorić koji je bio pod istragom u sklopu akcije ‘Lutka’. On je počinio samoubojstvo prije tri pol godine

Poduzimajući mjere i radnje na dokumentiranju kaznenih djela koja se istražuju u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka”, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ustupila je policijskim tijelima SR Njemačke podatke o identitetu osobe koja je počinilo kazneno djelo ubojstvo.

Navedeno kazneno djelo počinjeno je 1990. godine na području SR Njemačke.

Nakon izvršenih provjera u SR Njemačkoj, potvrđen je identitet počinitelja kaznenog djela  i rasvijetljeno ubojstvo počinjeno prije 27 godina. Navedena osoba bila je predmet rada SIPA-e u okviru predmeta “Lutka”. SIPA je protiv te osobe podnijela Tužiteljstvu BiH izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju zbog kaznenih djela počinjenih na području naše zemlje.

Istražni tim SIPA-e kodnog naziva „Lutka“ aktivno nastavlja rad s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubojstava, razbojništava, iznuda i drugih teških kaznenih djela, te se u narednom periodu očekuju novi rezultati.

Informacije koje je SIPA ustupila bile su ključne za istragu u SR Njemačkoj, a SIPA je još jednom pokazala da je ključni partner u međunarodnoj policijskoj suradnji u najsloženijim predmetima, priopćeno je iz SIPA-e.

Faktor prenosi kako je prije nekoliko dana njemačka policija objavila da je riječ o ubojstvu 48-godišnjeg trgovca Eberharda K., koji je pronađen mrtav u stanu u Unterhachingu.

Na tijelu su pronađeni višestruki ubodi, a muškarac je bio vezan električnim kablom. Tijelo je već bilo u fazi raspadanja, jer je pronađeno 12-14 dana nakon ubojstva.

Nakon revidiranja slučaja, 2006. godine otkriven je DNK-uzorak počinitelja, ali pretraga međunarodnih baza podataka tada nije dala rezultate. Nakon što su 2016. godine njemački istražitelji ubacili otiske prstiju pronađenih na mjestu događaja, stiglo je poklapanje iz Sarajeva.

Utvrđeno je da se radi o otiscima jednog od optuženih u predmetu “Lutka”, te da je Eberharda K. ubio tada 21-godišnji Benan Dorić.

On je, međutim, u ožujku 2014. godine, počinio samoubojstvo, objesivši se u svojoj obiteljskoj kući u Ulici Hasana Bibera u sarajevskom naselju Velešići.  Dorić je samoubojstvo počinio nakon četvrtog pokušaja.

Prije toga osuđen je na godinu i pol dana zatvora zbog izazivanja eksplozije u kojoj su ozljede zadobile njegove supruga i majka. Tada je i otkriveno da je bio član kriminalne grupe, kasnije uhićen u predmetu “Lutka”. Prije toga pokušao je prerezati vene i objesiti se.

U predmetu “Lutka” teretio se da je, kao član organizirane kriminalne grupe, bio vozač tijekom pljačke Privredne banke Sarajevo, kao i za upućivanje prijetnji smrću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!