NOBILO: Nigerijci bi bili najgluplji migranti na svijetu da su svojevoljno otišli u BiH

Gost Novog dana na N1 Hrvatska bio je odvjetnik Anto Nobilo, te je govorio o slučaju studenata iz Nigerije koji su završili u izbjegličkom kampu u Bosni i Hercegovini. “Nema migranta za kojeg sam čuo, u milijunima koji su prošli ovim područjem, da su bili u EU i ilegalno krenuli ka istoku. Oni sigurno nisu svojom voljom otišli u Bosnu i Hercegovinu. Dobili smo informaciju iz bosanskih organa da su putovnice ostale u Zagrebu i došle kasnije poštom, a da su išli s krijumčarima ponijeli bi dokumente. Oni svi imaju pametne telefone i takva zabuna, da umjesto na zapad krenete na istok, teško je prihvatljiva”, kazao je Anto Nobilo.

Nezakoniti postupanje

Smatra da ovo nije akcija kompromitiranja Hrvatske, te dodaje kako to zvuči kao teorija zavjere. “Ako je tako, treba gledati u čiju to korist ide. Mi smo dosad imali već takvo postupanje hrvatske policije, da s hrvatskog teritorija prebacuje migrante u BiH. Sad smo svi u šoku da ih je netko oteo u Zagrebu i transportirao u Bosnu i Hercegovinu, ali razlika je samo u lokaciji i kilometraži. Mislim da je realno pretpostaviti da su studenti koji se nisu vratili u zemlju iz koje su došli pokušali ostati u EU. Policijsko postupanje je nezakonito. U zadnje vrijeme imamo dva pucanja, a policija je oba puta dala priopćenje da je oružje samo opalilo. No nitko iz policije ne daje objašnjenja i pokrivaju tu situaciju. Angela Merkel je dala blagoslov tom postupanju, jer oni u staroj Europi njeguju jedna pravila, a mi ovdje prelazimo granicu nekog ponašanja”, kazao je Nobilo. Dodao je kako je policija trebala drugačije postupiti ukoliko je znala identitet Nigerijaca te ih vratiti u Nigeriju ili zemlju odakle su došli, ali ne u BiH. “Možda je slanje studenata u BiH bliže varijanti da su ih smatrali migrantima koji su došli u Zagreb i Bosne i Hercegovine, i mislim da je njegov izgled i boja kože bila presudna u tome da ih se pošalje u BiH”, rekao je Nobilo. Policija tvrdi da su sve podmirili i ponijeli dokumente. “Policija svjesno prikriva činjenice. Hrpa neistina, prikrivanje činjenica. Imam osjećaj da imaju pokriće da mogu tako postupati. Ne vjerujem da bi policajac koji od plaće hrani obitelj samoinicijativno kršio zakon, da nema direktne zapovjedi. Ako je namjera studenata bila prijeći ilegalno u EU, policija im je trebala osigurati prisustvo u sabirnom centru migranata i donijeti odluku o deportaciji, odigurati prevoditelja, besplatnu pravnu pomoć, i onda bi ih deportirati u zemlju iz koje su došli ili zemlju porijekla, to je legaan način postupanja. Student koji je nakon par pokušaja prelaska granice u Sloveniju na kraju je zatražio azil u Hrvatskoj. Sada se kod njega treba odlučiti o dobivanju azila, a Hrvatska je dosta škrta s azilima. Za to vrijeme bi trebao biti u centru u kojem se migranti nalaze. Dvojici koja su prebačena u BiH trebao bi se omogućiti povratak u Hrvatsku”, rekao je Nobilo.

Vraćaju ih u BiH

“Svi su se naježili kada su Slovenija stavila ogradu, ali u ovoj situaciji je pitanje što je pametnije – staviti ogradu ili pucati po migrantima ili pljačkati ih. Treba legalno postupati s migrantima. Kod nas je to velik problem, zbog terena ka BiH. Na terenu ka BiH bi se s jačom tehničkom podlogom kvalitetnije mogla pratiti situacija i obavještajno postaviti punktove i vidjeti kolone migranata. Ako je migrant već ušao u zemlju trebalo bi legalno postupati”, rekao je Nobilo. Kada su u pitanju migranti koji se zateknu na hrvatsko-slovenskoj granici, Nobilo kaže kako se vjerojatno i oni vraćaju u Bosnu i Hercegovinu. “Pretpostavljam da ih vraćaju, jer nisam registrirao da imamo povećanje migranata u kampovima. Slovenija ima i granicu s ogradom i rijeku, pa im je to lakše raditi, pa vjerojatno postoji prešutni sporazum da se bez kompliciranja vraćaju migranti. Ako je netko ugrožen i ima razloga za to, treba mu dati azil, ali na službenom graničnom prijelazu. Ne smije biti nasilja, pucanja. Policija koja tvrdi da nema saznanja kako su ovi studenti završili u BiH, jer se tvrdi da je granica čuvana, time se pokrivaju”, rekao je Nobilo za N1.

error: Content is protected !!