NOVA BRUKA: BiH nije platila članarinu u Interparlamentarnoj uniji

“Nakon brukanja u Vijeću Europe, vladajući su nastavili nizati ‘uspjehe’ na međunarodnoj sceni. Posljednje vijesti kažu da je Izvršni odbor Interparlamentarne unije (IPU), najstarije međunarodne parlamentarne organizacije, razmatrao suspenziju BiH zbog neplaćanja članarine“, informaciju je koju je u nedjelju objavio zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović te je na Twitteru ironično “čestitao” vlastodršcima za još jedan blam koji su priredili zemlji.

Skupština Interparlamentarne unije počela je jučer u Beogradu, a prisustvuje joj, kako je najavljeno, više od 2.000 sudionika, među kojima će se naći i 80 predsjednika parlamenata i 60 potpredsjednika te drugih partnera iz UN-a i civilnog društva cijelog svijeta.

BiH će na skupštini, o trošku građana, predstavljati izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH koje predvode zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Nikola Špirić. Portal Klix.ba ovim povodom komentira kako su upravo njih dvojica, kao članovi SNSD-a, među predvodnicima blokade rada državnog parlamenta koji ne održava sjednice od prosinca 2018. godine, zbog čega nikada nije imenovan novi saziv izaslanstva PSBiH u IPU, baš kao ni predstavnici BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

U lipnju ove godine, BiH je propustila i zadnji rok da predloži svoje izaslanstvo u Vijeću Europe, zbog čega ne može sudjelovati u radu njegove Parlamentarne skupštine, a samim tim niti glasati u tom tijelu, čime je postala jedina članica Vijeća Evuope kojoj je to pravo uskraćeno.

error: Content is protected !!