Nova nada za više od 200 zaposlenika

Vlada Federacija BiH, kao 44 postotni dioničar, danas bi trebala službeno dati zeleno svjetlo na ponudu izraelsko-kineskog konzorcija MT Abraham Grupa za najam dijela nekadašnjeg postrojenja mostarskog Aluminija. Ovime bi nekadašnji aluminijski gigant dobio novu šansu za mogućnost oporavka i ponovnog pokretanja proizvodnje.

Nema zahtjeva za besplatnom strujom

Kako Dnevni list doznaje iz Vlade FBiH, izraelsko-kineski konzorcij svoju ponudu sada je znatno izmijenio te ju u Vladi smatraju prihvatljivom.

“Ista podrazumijeva dvije godine najma postrojenja bez učešća Vlade. A podsjećam da je prijašnja ponuda bila da Vlada omogući sufinanciranje troškova električne energije ili oslobađanje od carine. Također, jedna od stavki je da Vlada ima pravo odmah raskinuti ugovor nakon prve neisplaćene plaće radnicima”, ukratko kaže izvor Dnevnog lista iz Vlade FBiH.

Podsjetimo da je ova grupacija od Vlade FBiH kao uvjet za preuzimanje Aluminija navela i zahtjev za besplatnom električnom energijom u trajanju od pet godina i da tog zahtjeva sada nema.

Također, početkom ožujka u Mostaru je održan sastanak predstavnika Abraham grupe sa radnicima Aluminija na kojem je nazočio i glavni direktor Amir Gross Kabiri. Nakon ovog sastanka, regionalni direktor ove tvrtke Marko Laco kazao je da će prema Vladi FBiH i u proceduru biti upućeno novi, korigirani prijedlog ugovora, dok je Kabiri radnicima obećao kako neće odustati.

“Nadam se da ćemo se uskoro vidjeti u proizvodnim pogonima Aluminija, jer zajedno vjerujemo u Aluminij i u vas i smatram da su problemi iza nas. Posljednjih devet mjeseci, zajedno s našim partnerima, a to su dvije vodeće državne kineske tvrtke, NFC i CMEC, radili smo dan i noć kako bismo razumjeli potencijal i potrebe aluminija te kako bismo pronašli rješenje koje će oživjeti Aluminij i spriječiti bankrot tvrtke. Unatoč svim nagađanjima i manipulacijama, nitko drugi za budućnost Aluminija nije uradio ni približno kao M. T. Abraham grupacija. Ja ne ulažem u zgrade i ljevaonice, ja ulažem u ljude koji će raditi na tim mjestima i koji će Aluminij opet učiniti globalnim igračem”, tada je bila poruka Kabirija radnicima.

U prvoj etapi pokretanja proizvodnje više od 200 radnika bi se vratio na posao, a sukladnu razvoju proizvodnje i nekolicina ostalih.

Danas odluka Vlade FBiH o Aluminiju

Iako su pojedini mediji objavili da je Vlada FBiH ponudu Abraham grupe uvažila jučer, to bi se trebalo dogoditi tek danas iz razloga što je jučerašnja sjednica federalne vlade otkazana.

“Aluminij je u ponedjeljak i službeno dobio novu priliku od Vlade FBiH koja je uvažila ponudu partnera, doznaje Vecernji.ba. Vlada je na sastanku koji je održan u Sarajevu odobrila ugovor nakon što su strateški partneri uvažili sve što je Vlada tražila da se korigira u ugovoru”, jučer je na svom Twitter profilu napisao predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Podsjetimo, 10. srpnja prošle godine ugašen je mostarski Aluminij zbog visokih dugova za električnu energiju, a novi ulagači dali su i novu nadu za ponovno pokretanje proizvodnje.

Piše: V.S.Herceg

[email protected]

error: Content is protected !!