NOVALIĆ 2015.: Ići ćemo u pravcu smanjenja opterećenja na rad! NOVALIĆ 2019.: Smanjiti porezno opterećenje rada! NOVALIĆ 2022.:?

Hoće li premijer FBiH i 2022. ponoviti što je rekao 2015. i 2019. godine?

Ići ćemo u pravcu smanjenja opterećenja na rad i pojednostavljenja, sve u svrhu ohrabrenja istih za novo zapošljavanje, i signal da ćemo brinuti da pri tome ne budu ugrožena socijalna prava onima koji su stvarno u stanju socijalne potrebe, rekao je aktualni federalni premijer Fadil Novalić 2015. godine odgovarajući na upit što bi trebao učiniti na početku svog mandata da se koliko-toliko stabilizira socijalna i ekonomska situacija u FBiH. 

Tada je premijer naglasio je da će glavni fokus njegovog djelovanja biti ekonomski potezi koji će omogućiti da se stvara “stabilna” FBiH. 
-I pored već spomenutog smanjenja opterećenja na rad (višekratnog i vremenski pomjerenog), tu su još i reforma tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa te privlačenje i potpora privrednim aktivnostima, dodao je Novalić. 

Četiri godine kasnije federalni premijer povodom jedne manifestacije u Mostaru kazao je da je cilj ‘smanjiti porezno opterećenje rada’!?

– Konačni cilj rasterećenja gospodarstva jeste povećanje njegove konkurentnosti, što je posebno bitno sada, kad se svijet suočava s jednim usporavanjem rasta globalne ekonomije, kazao je Novalić.

Kada je u pitanju predloženi set zakona koji se odnose na oblast porezne politike a koje je u okviru „Inicijative 20+5+6“ predložilo UPFBiH, Novalić je istaknuo kako razmatraju sve inicijative, a posebno one koje su usmjerene na unapređenje poslovnog ambijenta, odnosno povećanje stupnja konkurentnosti.

Logično pitanje koje se postavlja što je Vlada FBiH u protekle četiri godine uradila na poreznom rasterećenju rada?

Hoće li premijer FBiH i 2022. ponoviti ‘Glavni cilj nam je smanjiti porezno opterećenje rada’?

Da. L.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!