Novalić: Novca ima, investicija nema

Bruto domaći proizvod (BDP) Federacije Bosne i Hercegovine u proteklih pet godina porastao je za pet milijardi KM, sa 18 na 23 milijarde.
– To je apsolutno najveći rast u jednom petogodišnjem periodu, a podstaknut je potrošnjom – kazao je federalni premijer Fadil Novalić na Ekonomskom forumu u Sarajevu.
Navodi da je u tom periodu vođena restriktivna politika potrošnje. Problem BDP-a, istakao je, su investicije kojih je 20-ak posto stranih.
Novca ima
– Apstiniramo od investiranja. Investicije su izuzetno male, uzrok najvjerovatnije stoji u političkoj nestabilnosti, slabo nam stoji i izvoz, a novca na raspolaganju ima – naglasio je Novalić.
Ističe da je stvoren vrlo veliki fiskalni prostor.
– Bili smo na sastanku s predstavnicima MMF-a i oni su nam rekli da moramo početi razmišljati kako da novostvoreni fiskalni prostor koristimo kao faktor multiplikacije, rasta BDP-a – kazao je Novalić te poručio da Federaciju BiH prati pošast, neefikasnost javnih kompanija.
Naglasio je da javne kompanije nisu sposobne vratiti novac nazad na tržište, koji je stavljen na raspolaganje.
– Mi smo taj novac uzeli iz potrošnje, na jedan način umanjili BDP, da bi na multiplikativnijoj strani ubacili taj novac, a on se ne ubacuje – naveo je Novalić.
Mišljenja je da država treba investirati, ako ne može zaintrigirati privatne investitore.
– Mi tu svakako mislimo na ubzanje koridora Vc, imamo mogućnost kroz akcize i fiskalni prostor koji je okarakterizan suficitom. Imamo mogućnost od dvije milijarde i 400 u tri godine da investiramo. To je deset posto našeg GDP-a – poručio je Novalić.
Energetika kao prilika
Naglasio je da se Federacija BiH okreće obnovljivim izvorima energije te da je jedini cilj tuzlanskog Bloka 7 stabilnosti sistema i da je sigurno zadnji projekt na ugalj.
Podsjetio je da je Vladi FBiH dala suglasnost za nekoliko vjetroelektrana, da slijede pregovori sa Španjolcima u vezi izgradnje solarnih panela, ali da su u planu i hidro centrale.
– Energetika nam je zanimljiva jer i ona može donijeti tri, četiri milijarde KM u narednih pet godina – rekao je Novalić.
Poručio je i da je u proteklih pet godina rast zaposlenosti i plaća evidentan, da je porastao broj registriranih poduzeća i obrta. Sve to je, istakao je, doprinijelo porastu direktnih i indirektnih poreza za jednu trećinu, više nego prije pet godina. Naglasio je da se to odrazilo na potpuno umirivanje socijalnog stanja u društvu.

error: Content is protected !!