Novalić: Šest Mehmedovićevih zahtjeva prihvatljivo

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH jučer je održan sastanak posvećen setu zakona o akcizama, usvajanje kojih je uvjet MMF-a. Sastanku su prisustvovali visoki dužnosnici SDA, Šefik Džaferović, Halid Genjac, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Fadil Novalić, Adil Osmanović i Šemsudin Mehmedović.

Naime, razmatranje prijedloga ovih zakona po žurnoj proceduri na prošloj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije usvojeno jer je 19 zastupnika bilo ‘za’, 19 ‘protiv’ dok je jedan bio ‘uzdržan’. Među onima koji su glasali protiv žurne procedure bili su upravo i zastupnici SDA, točnije Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

U svjetlu spekulacija da bi upravo Šemsudin Mehmedović mogao promijeniti mišljenje na 44. redovnoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će biti razmatrani navedeni zakoni a održavanje koje je najavljeno za 20. travanj, no pod uvjetom da budu usvojeni njegovi prijedlozi, ovaj je zastupnik za N1 kazao da se radi o sedam zaključaka koji su vrlo radikalni u odnosu na zakon. “Mali su izgledi da ću promijeniti stav“, kazao je on.

Njegovi prijedlozi, razmatrani na jučerašnjem sastanku su sljedeći:

Nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH neće doći do povećanja maloprodajne cijene nafte, sve dok se cijena na berzi drastičnije ne poveća (min. 20%); Ako dođe do značajnijeg povećanja cijena nafte na burzi, da Agencija za zaštitu potrošača, zajedno s vladama, kontrolira formiranje cijena nafte u maloprodaji kako ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH; Razliku cijene od povećane akcize (10+5 pf) opterećene s PDV-om, što iznosi 2.6 pf, usmjeriti isključivo za poticaj poljoprivredi (tzv. plavi dizel), za što se zadužuju entitetska ministarstva poljoprivrede; Zakon o poticanju poljoprivrede u FBiH usvojiti u roku od 90 dana; Pokrenuti reformu javne uprave te osigurati uštede nužne za proračunsku izbalansiranost; Predložiti akcijski plan za financijsku održivost i ekonomsku stabilnost proračuna svih razinia, bez zahvaćanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana; Angažirati domaće i svjetske stručnjake da se u roku od 6 mjeseci izradi strategiju razvoja BiH, koju bi usvojio Parlament BiH i entitetski parlamenti, sukladno nadležnostima bez značajnijeg zaduživanja, a koristeći postojeće resurse države.

Kako je nakon jučerašnjeg sastanka izvijestila N1 telvizija, Novalić je nakon sastanka kazao da je od sedam prijedloga zastupnika Mehmedovića prihvatljivo njih šest. “Akcize su bile glavna tema ovog sastanka. Zatupnik Mehmedović je predložio sedam mjera, moram priznati – najmanje šest od tih mjera su u Reformskoj agendi. Akcize će povećati prihode, što znači povećanje proračuna za poljoprivredu. Ostale teme vezane su za tehnička pitanja. Akcize su dugoročna mjera. Nije nam značajno hoće li to biti sada ili za tri mjeseca“, poručio je federalni premijer. Šemsudin Mehmedović je rekao da je zadovoljan sastankom i najavio da će, budu li njegovi prijedlozi ugrađeni u zakon, on glasati za njegovo usvajanje.

S druge strane, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović, koji je na prošlo sjednici također glasao protiv žurne procedure razmatranja ovih zakona, rekao je da će odluku o tome kako će glasovati u svezi seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu donijeti na samoj sjednici. “Ja sam dobio sedam tisuća glasova na izborima od devet tisuća, koliko je dobila lista koalicije “Domovina“, te jedino imam obvezu prema tim ljudima i ništa više. Nijedan zaključak u ovom trenutku ne može popraviti njihovo stanje siromaštva u kojem se nalaze, radi se o povratnicima Bošnjacima koje Banja Luka potpuno ignorira kao da ne postoje, a Sarajevo ih je podavno zaboravilo“, naveo je Ahmetović.

error: Content is protected !!