Novčana pomoć Crvenom križu u borbi protiv virusa korona

SARAJEVO – Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK/K BiH) zaprimilo je vrijednu novčanu donaciju za nabavku zaštitnih sredstava i sredstava za higijenu od Coca-Coline fondacije, globalne filantropske grane kompanije Coca-Cola, objavila je Fena.

Novčanu donaciju u ukupnom iznosu od 120 miliona američkih dolara The Coca-Cola Company uputit će širom svijeta, u države u kojima posluje.

-Tih 120 miliona dolara Coca-Cola je namijenila ublažavanju uzroka i posljedica utjecaja pandemije COVID-19. Donacija Coca-Coline fondacije za Bosnu i Hercegovinu uplaćena je na račun Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, za nabavku zaštitnih sredstava i sredstava za higijenu. Novčana vrijednost donacije dodijeljena Bosni i Hercegovini iznosi 100.000 američkih dolara – saopćeno je iz Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Sredstva osigurana tom donacijom planirana su za nabavku tunela za dezinfekciju, dezinficijensa, maski za višekratnu upotrebu, zaštitnih rukavica, zaštitnih naočala, odijela i vizira, te baznih i ručnih radio stanica.

Donacija je dio globalnog odgovora The Coca-Cola Company na aktuelnu krizu, kojim kompanija kroz svoju strategiju društveno odgovornog poslovanja podržava lokalne zajednice, pomažući i u situacijama vanrednih okolnosti i stanja nepogoda odnosno u globalnu borbu protiv pandemije koronavirusa.

Bosna i Hercegovina se borila protiv eskalacije epidemije koronavirusa primjenom kombinacije strogih zdravstvenih i administrativnih mjera. Putnički prijevoz je bio  ograničen, primijenjivale su se mjere ograničenog kretanja u cijeloj državi, postavljena su karantinska područja na graničnim prelazima, dok se teretni prijevoz obavlja u dogovoru sa susjednim državama. Uz sve te mjere, mnogi građani, posebno vozači teretnih vozila, provodili su sate čekajući na graničnim prelazima.

– Da bi pomogli da se lakše izbore sa situacijom, marljivi volonteri Crvenog krsta Republike Srpske su, uz pomoć Republičkog operativnog tima, podijelili više od 22.000 litara Coca-Colinih sokova i vode Coca-Cole ljudima u karantinu i vozačima kamiona koji su čekali na graničnim prelazima – navodi se.

error: Content is protected !!