Nove porezne mjere donose i probleme s umirovljenicima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge Zakona o doprinosima i o porezu na dohodak FBiH.  Novina je, između ostalog, da su zaposlenici s primanjima do 800 KM oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Kako je u pitanju porezni zakon koji zahtijeva primjenu od početka poreznog razdoblja, odnosno kalendarske godine, za početak njegove primjene utvrđen je novi rok 1. 1. 2020. godine. Ekonomisti i poslovna zajednica jedinstveni u ocijeni da je ukidanje dohotka do određenog iznosa dobar potez, ali ne na način kako je to predloženo. 

Zato Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH od Vlade FBiH traži garancije za smanjenje stopa doprinosa i ukupnog rasterećenja gospodarstva u narednim godinama. Traže da se u prijedlog Zakona o doprinosima ugradi zakonska odredba koja podrazumijeva da se uz predloženu stopu doprinosa od 32,5 posto, osigura da se u narednim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu sa rastom prihoda.

Međutim, nove porezne mjere donose i probleme s umirovljenicima u BiH. Podsjetimo da se broj umirovljenik, prema podacima Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS i Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u posljednjih pet godina povećao za više od 50.000, a prema mišljenju stručnjaka, s obzirom na to da imamo konstantan odlazak radne snage, problem bi mogao biti još izraženiji.

Na primjer, ako jedna osoba ode van države, ona više ne plaća državi nikako porez na dohodak, doprinose, PDV, akcize i parafiskalne namete. Od čega će se osigurati mirovine  sadašnjim i budućim umirovljenicima?!

Osim toga, analitičari upozoravaju da entitetski MIO fondovi  godinama ostvaruju minuse, što znači  MIO sustavi nisu održivi. B.K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!