Novi izvještaj State Departmenta: Američka ulaganja slaba, u BiH mnogo korupcije

Bosna i Hercegovina je otvorena za strana ulaganja ali ekonomske reforme napreduje sporo, ocjena je sadržana u novom izvještaju američkog State Departmenta.

Temeljem ovogodišnjeg izvještaja Svjetske banke o poslovanju, BiH ima najmanje privlačno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi te zauzima 89. mjesto od 190 globalnih ekonomija, napominje se. U najnovijem izvještaju State Departmenta o investicijskoj klimi stoji i da BiH ima relativno nizak stupanj izravnih stranih ulaganja, koja su, prema podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci prošle godine iznosile 458 milijuna dolara.

“Američka ulaganja u BiH su slaba zbog malog obima tržišta, relativno niske razine primanja, udaljenosti od SAD-a, poslovne klime pune izazova te nedostatka prilika za investicije“, ocjena je iz izvještaja u kojem stoji i da su najbolje poslovne prilike za izvoznike iz SAD u BiH stvaranje energije, telekomunikacije, informativno-tehnološka oprema, inženjering i građevinske usluge, medicinska oprema i sirovine, te kemikalije za kemijsku obradu.

Nadalje se upozorava i da se investitori u BiH suočavaju s korupcijom, sa složenim pravnim i regulatornim okvirima i vladinim strukturama, netransparentnim poslovnim procedurama, nedovoljnom zaštitom prava na imovinu te slabim pravosudnim sustavom.

Prošle godine, SAD su u BiH izvezle robu u vrijednosti od 380,5 milijuna dolara, što je povećanje od 13% u odnosu na 2017. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!