Novi predmet protiv Grčevića

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) registrirao je novi predmet protiv predsjednika Osnovnog suda Jadranka Grčevića. To je uslijedilo nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o tome kako je Grčević podnosio tužbe pred sudom kojim predsjedava već šesnaest godina.

Nakon što provjeri navode pritužbe, UDT će odlučiti da li će provoditi istragu protiv suca Grčevića. CIN-u je iz UDT-a priopćeno da u ovoj fazi ne mogu davati detaljnije informacije.

CIN je otkrio da su sudovi u Brčko distriktu za povredu ugleda, časti, prava ličnosti i dostojanstva Grčeviću dosudili u tri predmeta ukupnu odštetu od 36.000 KM.

U prvom od njih dobio je 20.000 KM za štetu koja mu je nanesena objavom njegovih privatnih razgovora s bivšim gradonačelnikom Draganom Pajićem na lokalnom portalu. Prema podacima koji su bili dostupni novinarima CIN-a, ovo je najviša odšteta za povredu ugleda, časti i prava ličnosti koju su sudovi u Brčkom dosudili u posljednjih šest godina.

Grčević je s bivšim gradonačelnikom razgovarao o odnosu političkih snaga i preglasavanju u Skupštini Brčko distrikta, nakon što je pokrenuta inicijativa za Pajićevu smjenu. Na dan glasanja u Skupštini Grčević se u svom uredu sastao sa skupštinskim zastupnikom Nikom Babićem.

Zbog razgovora s gradonačelnikom i drugim funkcionarima Grčević je odgovarao pred VSTV-om, ali nije kažnjen jer dokazi nisu bili zakoniti. Nakon toga VSTV ga je opet imenovao za predsjednika Osnovnog suda.

Pred sudom kojim predsjedava, Grčević je tužio i novinara Edina Ražanicu, koji je objavio prisluškivane razgovore. Sud je odlučio da je novinar povrijedio čast i ugled Grčevića jer ga je u svojim tekstovima nazvao jurišnikom i moralno posrnulim predsjednikom koji svoj posao ne radi po zakonu. Apelacijski sud u Brčko distriktu je potvrdio presudu – Ražanici je presuđeno da Grčeviću plati 7.000 KM.

Na istom sudu Grčević je tužio i Saliha Fazlića, koji je protiv njega podnio krivičnu prijavu. Fazlić je prijavu poslao i na adrese pet medija, a Grčević ga je tužio tražeći odštetu za duševne bolove koje im je nanijelo objavljivanje krivične prijave. Osnovni i Apelacijski sud su presudili da Fazlić Grčeviću treba platiti 9.000 KM.

 

error: Content is protected !!