Novi sastanak Izetbegovića, Dodika i Čovića oko formiranja vlasti

Sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a BiH te SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, trebao bi biti održati najkasnije do utorka, 20. kolovoza, za kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH

Još jedan sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a BiH te SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, trebao bi biti održati najkasnije do utorka, 20. kolovoza, za kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, doznaje Novinska agencija Patria uz napomenu kako se, pak, još čeka na zvaničnu potvrdu te informacije.

Novi sastanak je, prema istome izvoru, usuglašen tijekom razgovora šefa Delegacije EU-a u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka i člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Dodika u četvrtak na Jahorini. Razgovor Wigemarka i Dodika trajao je oko dva sata, a Wigemark bi trebao posredovati i tijekom nove runde pregovora predsjednika vodećih stranaka.

Posredovanja

Iako su trojica lidera usuglasili principe oko formiranja vlasti i potpisali sporazum 5. kolovoza, kao problem je ponovno isforsiran Godišnji nacionalni program za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Kada je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio održavanje sjednice Predsjedništva BiH za utorak 20. kolovoza da bi se imenovao kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zakazao je za dan prije sjednicu sa dnevnim redom na kome se nalazi i Godišnji nacionalni plan.

Dodik je u četvrtak odbacio mogućnost poslati svoje izaslanstvo na razgovore u Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu, čiji su predstavnici trebali posredovati u približavanju stavova u o pogledu Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), a koji bi trebao biti na dnevnom redu jedne od sjednica Predsjedništva BiH 20. kolovoza. Član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Milorad Dodik poručio je danas da odbija bilo kakvo uplitanje Amerikanaca u unutarnja  pitanja BiH.

Dodik je naglasio da energično odbija svaku vrstu posredovanja bilo koga iz međunarodne zajednice, uključujući i SAD, u vezi sa održavanjem sjednica Predsjedništva BiH ili sa radom neke druge institucije.

“Jutros su Amerikanci pokušali da iskordiniraju tri ureda članova Predsjedništva BiH da nešto urade, ali ja nisam dozvolio svojim savjetnicima da sudjeluju u tome jer, ponavljam, BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne od američkog Veleposlanstva”, rekao je Dodik.

”Narod je izabrao i mi samo treba da konstituiramo vlast. ANP je izmišljena stvar od strane bošnjačke političke elite kako bi se spriječilo formiranje zajedničkih institucija. Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine. Ja ću se toga držati. Kako drukčije tumačiti činjenicu da Vijeće ministara to nije učinio iako je mogao. Sprečavanje srpskog naroda na legitimno predstavljanje – u vremenu koje dolazi donosit ćemo svoje odluke. Ukoliko konstituiranje ne bude u trideset dana, vidjet ćemo, različite opcije postoje”, dodao je on.

Nije sve izgubljeno

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je naveo da se još uvijek nada da će biti postignut kompromis o pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).  “Srpska strana uporno inzistira da BiH, barem što se Srba tiče, ne može napredovati ka NATO-u niti postati njegova članica prije no što to uradi Srbija i da, ako to ne uradi Srbija, ne može ići brže od Srbije po tom pitanju. A Srbija u ovom času ima daleko intenzivniju suradnju s NATO-om no što je ima BiH“, kazao je Izetbegović za FTV.  Upitan koja će se verzija ANP-a naći na sjednici Predsjedništva BiH narednog utorka, odgovorio je da konačna verzija tog dokumenta još nije napravljena.

“Danas (četvrtak) je trebao biti sastanak, ali, koliko sam čuo, gospodin Dodik se naljutio na jedan intervju koji je dao zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu Palmer, a u kojem se spominjalo ‘crnu listu’ te je Dodik u zadnji čas odlučio povući svog predstavnika. I u Predsjedništvu BiH trebao je biti održan sastanak na kojem bi se napravila varijanta ANP-a u kojoj bi vojni dio bio minimalan, vjerojatno i koordiniran s onim što traži srpska strana, a težište bi bilo na civilnom dijelu. To bi, po meni, bio taj kompromis. Tu bi svi dobili nešto od onog što su tražili po pitanju suradnje s NATO-om, i srpska strana i ova naša“, naveo je lider SDA koji je, pak, uvjeren da nije sve izgubljeno i da sjednicu treba održati kako ne bi došlo do “zakucavanja stavova”. “Treba dati mogućnost ljudima iz međunarodne zajednice, koje je ovaj sporazum aktivirao, dati šansu da se postigne sporazum…“, dodao je Izetbegović koji ne vidi drugi izlaz iz ove situacije.

“Dodik zna zastupati jake stavove pa ih zatim promijeniti. Ne bi bilo prvi put da ga te ljutnje prođu. Kriza o kojoj on govori i ono sa čime prijeti će sve pogoditi pa i njega, a naročito ljude u RS-u. To im nikako ne treba. To možda ovako dobro zvuči za nekoga, da se tako priprijeti, ali ako se zaista u to krene, onda to pogađa sve, a zna se ko će biti krivac”, poručio je Izetbegović.

Bez ANP-a SDA neće glasati za Zorana Tegeltiju za mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, kazao je, nadalje Izetbegović i poručio da treba pročitati sadržaj sporazuma koji su potpisala trojica stranačkih lidera.

“Po ovome što je potpisao gospodin Čović, ne može Hrvatska graditi Pelješki most. Poziva se na Ustav BiH, na izvršenje presuda domaćih i međunarodnih sudova, na Konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, na Izvještaj EU-a koji definitivno od etničkog vuče stvari ka građanskom načelu a koji definitivno uspostavlja supremaciju države nad entitetima. I oporba mora nešto kazati, reći da nešto nije dobro, ali bi i građani trebali pročitati sporazum. To je, u stvari, jedan dobar sporazum. Gdje je tu argument za one koji tvrde nije dobar? To što su ga prihvatili Dodik i Čović? Na takav je način urušen tzv. ‘Travanjski paket’. To je jako loša logika koja nas ne vodi nigdje i, na kraju krajeva, mi s tim ljudima nešto moramo dogovoriti“, rekao je Izetbegović prema čijim će riječima formiranje vlasti na federalnoj razini ići paralelno s formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH.

“Čović kaže da ne treba nikakve uvjete postavljati, a onda postavi jedan nemoguć uvjet s tim Izbornim zakonom BiH“, dodao je izrazivši nadu da će Čović odustati od toga.

Formirati vlast

Iz Hrvatskog narodnog sabora poručili su kako je  potrebno dogovor lidera u cijelosti provesti i žurno formirati vlast na nivou BiH.

”U prilog činjenici brzog formiranja vlasti ide i potpora svih relevantnih prijatelja ove zemlje, poput Izaslanstva Europske unije, ali i Washingtona, koji podržavaju sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, te koji su zagovornici što skorijeg napretka i formiranja vlasti, ali i ispunjavanja uvjeta za put BiH u EU i NATO.

HNS vjeruje da će ključni međunarodni akteri aktivno i u potpunosti podržati provedbu cjelokupnog sporazuma, kojega su potpisali lideri pobjedničkih stranaka u BiH. Pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog je značaja za BiH. Smatramo da su europske i euroatlantske integracije budućnost Bosne i Hercegovine, njenih konstitutivnih naroda i svih građana”, poručili su iz Hrvatskog narodnog sabora.

error: Content is protected !!