NOVI ZAKLJUČCI O ALUMINIJU Biokšić: Nama ovo ne ide u korist, ovo je samo produbljivanje naše agonije

Na današnjem nastavku zasjedanja Kriznoga vijeća Aluminija, na kojemu su, uz članove Uprave, Nadzornoga odbora i predstavnika radnika, sudjelovali i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović i dopredsjednica Vlade FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević te, u svojstvu promatrača, i članovi Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, doneseno je nekoliko zaključaka.

Pružena su usmena jamstva kako će svim zaposlenicima Aluminija Vlada FBiH uvezati radni staž, o čemu će Vlada donijeti odluku u najkraćemu mogućem roku.

Do kraja tekućega mjeseca bit će napravljen i usvojen Plan restrukturiranja Društva, potom nova organizacijska sistematizacija (sukladna Planu restrukturiranja) koju će pratiti i Plan zbrinjavanja zaposlenika. U sklopu tih planova, bit će predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u mirovinu onima koji su stekli zakonske uvjete.

Uprava nastavlja razgovore s rukovodstvima komercijalnih banaka o rješavanju problema kreditnih i drugih zaduženja zaposlenika.

Sukladno Planu restrukturiranja, bit će predviđeno postupno oživljavanje proizvodnoga procesa, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize.

Nakon što pobrojani dokumenti prođu sve razine upravljanja u Društvu, žurno će biti sazvana i Skupština dioničara kako bi ti precizni planovi bili predočeni i vlasnicima na konačno odlučivanje.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija”, kazao je da nakon sastanka Kriznog odbora Aluminija na kojem su učestvovali predstavnici Uprave, Nadzornog odbora i Sindikata, konkrentnih rješenja nije bilo.

Dva i pol sata trajao je sastanak u sjedištu Aluminija u Mostaru s ciljem da se iznađe rješenje za radnike nakon što je proizvodnja u ovom nekadašnjem bh. gigantu ugašena.

“Opet su ostali na nekim obećanjima i zaključcima. Zaključak je da se do 31. 7. uradi plan i program zbrinjavanja radnika po pogonima. Nakon plana i programa zbrinjavanja radnika bit će ponuđena otpremnina. Tek nakon tih odluka koje su na upravljačkim tijelima znat ćemo nešto podrobnije. Nama ovo ne ide u korist, po nama je ovo samo produbljivanje naše agonije”, kazao je Biokšić. 

Nada se da će do kraja njeseca imati mnogo jasniju sliku po pitanju broja radnika koji bi ostao u radnom odnosu po proizvodnim pogonima i radnika koji su spremni uzeti otrpemninu.

“Koji će biti novi uvjeti poslodovca u novim ugovorima, ne znamo dok ih ne dobijemo”.

Radnici su već ranije obaviješteni kako je Krizni odbor kontaktirao sve banke u kojima radnici imaju kredite tražeći da se odgode termini plaćanja rata.

“Zaduženja naših djelatnika kod komercijalnih banaka se kreću negdje oko 14,5 milijuna KM. Mi smo se, iskreno, nadali da će naše službe na današnjem sastanku izići sa tim planom, međutim do toga nije došlo. Sad im je Nadzorni odbor i predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović naložio da se to što žurnije uradi i da se mi kao Sindikat upoznamo o kojem se broju djelatnika radi koji bi ostali na tim radnim mjestima”.

On je rekao da ide na sastanak Predsjedništva Sindikata na kojem će razgovarati o narednim koracima.

error: Content is protected !!