Novinar u TV emisiji vrijeđao Bošnjake pa dobio otkaz (VIDEO)

Turski novinar, kolumnista i sportski komentator Rasim Ozan Kutahyali dobio je otkaz na televiziji Beyaz TV, nakon što je koristio pogrdne i uvredljive riječi na račun Bošnjaka.

 Kutahyali je 19. 11. govorio u sportskoj emisiji na televiziji Beyaz, a tom prilikom je, kako javlja Anadolija, šokirao javnost u Turskoj, ali i šire, nakon vrlo teških, uvredljivih i krajnje vulgarnih riječi u kontekstu bošnjačkog naroda.

Glavni urednik za sport na televiziji Beyaz, urednik i voditelj emisije “Derin Futbol” Ertem Sener je sinoć na početku emisije potvrdio kako je ovaj televizijski kanal prekinuo saradnju sa Kutahyalijem.

“Srca naše braće Bošnjaka su slomljena. Mi smo sa našom braćom Bošnjacima kao nokat i meso. Prema odluci koju smo večeras donijeli sa upravom našeg kanala, od danas prekidamo saradnju sa Rasimom Ozanom Kutahyalijem”, rekao je Sener.

Uslijedile su brojne reakcije zvaničnika, političara, sportista, kao i većine nevladinih organizacija u Turskoj koje predstavljaju doseljenike u ovoj zemlji sa prostora Balkana.

Prvi je reagirao Saffet Sancakli, bivši turski nogometni reprezentativac, porijeklom iz Sandžaka, te aktuelni zastupnik u turskom parlamentu ispred turske Stranke nacionalnog pokreta (MHP).

“Navodni komentator svojim riječima nije sam povrijedio stanovnike porijeklom Bošnjake, on je počinio zločin protiv cijelog čovječanstva bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, prvenstveno turskog naroda”, kazao je Sancakli, te dodao:

“Zbog riječi je je izgovorio pred očima turskog naroda, negirajući sve vjerske, moralne i ljudske vrijednosti, protiv osobe čije ime više ne želim pominjati, ne samo kao dijete turske porodice porijeklom Bošnjak, već i kao zastupnik turskog naroda u parlamentu, podnijet ću krivičnu prijavu Tužilaštvu u Ankari i ovaj proces ću pratiti do kraja”, poručio je Sancakli.

Vrhovno vijeće za radio i televiziju Turske (RTUK) priopćilo je kako će na dnevnom redu ovotjednog sastanka biti govora o skandalu Kutahyalija, odnosno riječima koje je izgovorio tokom programa uživo na televiziji Beyaz.

error: Content is protected !!