Novoobnovljenu crkvu blagosloviti će Pero Sudar (FOTO)

Prema riječima župnika fra Mate Topića obnovljeni su strop, prozori, pod, oltar, tabernakul, ambon i kipovi, a radove su izvodili domaći poduzetnici. 

Župa Svetog Ante Gračac uskoro će dobiti novoobnovljenu župnu crkvu, čija je obnova počela u svibnju ove godine, ponajviše jer je strop bio u lošem stanju. Sada u potpunosti obnovljenu župnu crkvu blagosloviti će 26. studenoga pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar.

Prema riječima župnika fra Mate Topića obnovljeni su strop, prozori, pod, oltar, tabernakul, ambon i kipovi, a radove su izvodili domaći poduzetnici. Uz navedeno valja reći da je oltar izradio akademski kipar Petar Dolić, a uklesan je zanimljiv simbol koji se često može vidjeti kao tetovirani znak kod ramskih žena. Kipar Dolić je izradio također i tabernakul i ambon. On izrađuje i Gospin kip i svetog Ante. Poznati umjetnik Đuro Seder oslikao je oltarnu fresku te vitraje na prozorima. Sadašnji župnik fra Mato Topić zadovoljan je urađenom obnovom, kako svojim župljanima, tako i njemačkim institucijama i lokalnoj vlasti. Jedan dio financiran je i iz kumstava. „Financijska konstrukcija je zatvorena i nema nikakvih utega ni za mene kao župnika ni za župljane“, rekao je fra Mato.

Župa Gračac (Triješćani) osnovana je 1837. god. odvajanjem od župe Rama/Šćit kao mjesna kapelanija (od tada vodi matice), a župom je proglašena 1858. godine.

Kako su se mijenjale političke prilike, tako se i tri puta pomjerala i lokacija za crkvu. Šezdeset godina prva crkva, odnosno kapela je bila u Trišćanima. S dolaskom Austrougarske izgrađena je i nova crkva uz rijeku Ramu – 1893. godine. Tu je bila 61 godinu dok nije izgrađena hidroakumulacija Jablaničko jezero. Naime, nakon izgradnje brane na Neretvi 1945. god., nastalo je Jablaničko jezero u kome su 1945. potopljene obje zgrade. Eksproprijacijska komisija odredila je smiješno malenu novčanu naknadu i to isplativu u državnim obveznicama kroz 25 godina, što su franjevci odbili primiti. God. 1956-57. izgrađena je nova kuća, a potom i crkva (1957-59), malo povrh stare lokacije, izvan domašaja jezera.  Postojeća crkva je završena uz veliko zalaganje fra Bone Ravlića, no rađena je od materijala koji su bili prikladni vremenu gradnje, te je ubrzo i dotrajala. Obnovom iste župljani su dobili liturgijski prostor prikladan današnjim vremenima.

K.Bošnjak

 

 

error: Content is protected !!