Novu vladu u Finskoj formira pet stranaka lijevog centra

Pet stranaka lijevog centra zaključilo je u nedjelju pregovore o formiranju nove vlade u Finskoj, napisao je na Twitteru Antti Rinne, čelnik socijaldemokrata koji će postati prvi ljevičarski premijer u posljednjih 20 godina. 

“Vladin program je spreman, a ministarske funkcije dodijeljene”, napisao je Rinne. Iako je rekao da neće davati detalje do ponedjeljka, nacrt koalicijskog sporazuma koji je izašao u javnost navodi prijedlog povećanja poreza u iznosu od 730 miliona eura kojima se nastoje ispuniti izborna obećanja o zadržavanju visokog nivoa  javnih usluga. 

U intervjuu za finski javni servis Yle, Rinne je rekao da će se nova vlada sastojati od 19 ministara i dodao da neće otkrivati sastav kabineta do ponedjeljka, prenosi Reuters.

Rinneovi socijaldemokrati pobijedili su na općim izborima 14. aprila s malom razlikom od samo 17,7 posto glasova, zbog čega su ušli u partnerstvo s četirima manjim strankama kako bi formirali većinsku vladu.

Gotovo konačni nacrt koalicijskog sporazuma procurio je u finski tabloid Iltalehti koji je u nedjelju objavio cijeli dokument od 135 stranica. Sadrži planove o povećanju poreza u iznosu od 730 miliona eura za finansiranje povećanja javne potrošnje za 1,23 milijarde eura godišnje do 2023. godine.

U svojoj predizbornoj kampanji, Rinne je obećao povećanja poreza kako bi sačuvao jaku finsku socijalnu državu.

error: Content is protected !!