O čemu su razgovarali Dodik i Čović? Izbacivanje sudija, Izborni zakon, Mostar…

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak Milorada Dodika i Dragana Čovića u svojstvu predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH. Razgovarali su o zajedničkom djelovanju, prvenstveno kroz prijedloge Izbornog zakona i zakona kojim bi se iz Ustavnog suda BiH izbacile strane sudije.

Dodik je nakon ovog sastanka rekao kako SNSD i HDZ već duže vremena dijele iste vrijednosti, te da je jedna od točaka razgovora bila i Izborni zakon.

“Konstitutivni narodi moraju da budu legitimni. Mi ćemo predati prijedlog zakona, kao i prijedlog zakona koji će eliminisati strane sudija iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom vlada BiH”, poručio je Dodik.

“Naše prijatelje sam upoznao sa odlukom rukovodstva da ćemo obustaviti odlučivanje u institucijama BiH, to podrazumijeva da se neće odlučivati ni o čemu, dok se ove stvari ne riješe”, kazao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju – međunarodna zajednica je najveći krivac što se BiH nalazi u poziciji u kojoj se nalazi.

“Zbog međunarodnog faktora, koji su mešetarili ovdje, sve što su uradili uradili su da se uruši konstitutivnost naroda i pravi neka BiH od građana. Vidjeli smo kako pristupaju tome Bošnjaci. Kada su za Mostar – onda su za prava naroda, a u BiH – za prava građana. Koncept konstitutivnosti je civilizacijski i demokratski. Svako nametanje formi od stranaca – doveli su BiH u bezizlaznu situaciju. Uvjeren sam da će ovaj prostor ostati miran, ali da politička rješenja trebaju da dobiju šansu, ne intervencionizmom međunarodne zajednice. Ona ima snagu, ali će morati da objasni zašto je sve ovo vrijeme bila podrška bošnjačkom konceptu BiH i stvaranju unitarne BiH”, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da smatra kako su politički stavovi HDZ-a i SNSD-a korektni, te da je međunarodna zajednica svojim rješenjima “krpila neke stvari koje su kasnije pravile probleme”.

“Mi tražimo da ove partije traže novi dogovor u BiH sa partnerima treće strane, bez uplitanja međunarodne zajednice. To je način na koji možemo dalje. Ovo što radimo nije usmjereno protiv bošnjačkog naroda. Interes bošnjačkog naroda bi bio da priviju Srbe i Hrvate za BiH, a ne da nametanjem rješenja napravi nezadovoljnim Srbe i Hrvate. Bošnjaci su kao što vole da kažu najveći narod. Naravno da su to izmislili da su u većini. Kao takvi bi morali da vode računa o tome kakav je položaj Hrvata i Srba”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da je opozicija više učestvovala u kreiranju odluke nego vlast kada je u pitanju posljednja odluka u vezi sa Ustavnim sudom.

“Opozicija je bukvalno kreirala ovaj stav, imali smo širi pristup, ali su iz opozicije rekli da su spremni da se s nama okupe oko Ustavnog suda. Ovo je rješenje više njihovo, nego naše”, rekao je.

“Nemojte vi kreirati priču kako mi pravimo odluke, nije bilo riječi protiv ijednog Bošnjaka ili bošnjačke politike ovdje. Nemojte mi upadati u riječ. Danas su razgovarali gospodin Špirić i Čović s Izetbegovićem u okviru svojih kapaciteta”,rekao je Dodik odgovarajući na novinarska pitanja.

“Odgovorio sam vam da postoji dijalog, da gospodin Čović kontinuirano razgovara sa SDA, da smo i mi imali sastanke o tome, da se vode razgovori sa SDA. Ovo je bio naš sastanak u okviru rukovodstva, ako SDA misli da treba prisustvovati ja se slažem”, rekao je.

“Sad smo formirali vlast da izbacimo sudije. Sad smo u vlasti i sad smo tu i sad ćemo izbaciti sudije i nećete ništa imati dok se ne izbace sudije. Smijali se vi tome ili ne”, poruka je Milorada Dodika.

Njegova poruka je da BiH mora odlučiti u kom pravcu će da ide, te da SNSD i HDZ imaju spremnosti za dijalog – ali ako se nastavi aktualna praksa, onda tako neće moći.

“Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće”, poručio je nakon današnjeg sastanka sa Miloradom Dodikom, Dragan Čović.

Istakao je da smatra da u budućnosti slijedi više sastanaka kao današnji.

“Mislim da će ovakvih sastanaka biti češće u vremenu ispred nas. Htio sam da se upoznam sa odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je u zadnjih godinu i po dana udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam upoznao Dodika o onome što radimo kako bismo riješili pitanje izbornog zakonodavstva, kako organizirati izbore u Mostaru”, kazao je i dodao:

“Uglavnom oko tih stvari imamo suglas i imali smo ga dosad. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo da li ta partnerstva daju rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati”.

Dragan Čović je istakao da je za njega osnova svakog odlučivanja u “ustavu, Dejtonu i legitimnosti”.

“Kriza je nagrizla neke druge pore, bit će najvjerovatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije šta mislim o procesima u kojima učestvuju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako tko hoće”.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je da je HDZ BiH zajedno sa SNSD-om prije nekoliko godina govorio kako treba riješiti pitanje Izbornog zakona.

“HDZ ja mislim zajedno sa SNSD-om je prije 4-5 godina rekao da ćemo uspostaviti tim stručnjaka koji će načiniti zakon koji definiše rad Ustavnog suda. Mislim da je to jedno od pitanja koje je davno trebalo riješiti”.

“Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva izabrana bošnjačkim glasovima? Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene je ključna legitimnost i konsenzus, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH”, poručio je Dragan Čović.

3 thoughts on “O čemu su razgovarali Dodik i Čović? Izbacivanje sudija, Izborni zakon, Mostar…

 • veljača 13, 2020 at 6:01 pm
  Permalink

  HB i RS su vecina Bih ali i muslimani imaju 5 kantona pa Bujrum ISIL.

  Reply
  • veljača 13, 2020 at 6:55 pm
   Permalink

   Razgovarali kako ce dalje krasti i upropastavati firme, 😃😃😃😃😃🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   Reply
  • veljača 13, 2020 at 11:39 pm
   Permalink

   Sto prije to bolje miran razlaz..Tamni Vilajet💀.

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!