Obilježen Dan policije u FBiH

Policijske snage Federacije Bosne i Hercegovine obilježile su Dan policije, 1. juli,  svečanom ceremonijom na kojoj su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara poručili da je potrebna podrška u opremanju, obučavanju i povećanju kapaciteta kako bi policija obavljala svoj posao profesionalno.  

– Nama to stavlja u zajednički zadatak da radimo na popunjavanju policijskih struktura, kao i na njihovom opremanju u cilju adekvatnog odgovora na sve sigurnosne izazove – rekao je Novalić dodajući da je današnji defile policijskih službenika pokazao da građani Federacije mogu računati na policajce kojih će ih štiti i odgovoriti svakom sigurnosnom izazovu.

Čampara je naglasio da će MUP FBiH istrajati u svojim zahtjevima da se omogući prijem novih policijskih službenika u FUP, te podržavati izmjene koje podrazumijevaju i nabavku materijalno-tehničkih sredstava i efikasniji rad policije.

– Imamo priliku da vidimo snagu i moć policijskih struktura FBiH. Hrabrost i odvažnost samo su neke od karakteristike koje krase ove policijske službenike, a naša je obaveza da im unapređenjem zakonske regulative olakšamo obavljanje svakodnevnih aktivnosti –  kazao je Čampara.

Ponosan je na činjenicu što je policija u Federaciji pokazala jedinstvo i snagu da se zajedničkim djelovanjem suprotstavi svakom vidu narušavanja sigurnosne situacije.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman ukazao je da trenutno nedostaje 30 posto policijskih službenika, te da su sačinjene izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP kako bi se omogućio prijem dodatnih 110 policajaca.

Osim toga, izrađen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, kojim se definiše način zapošljavanja. Također, Vladi Federacije BiH upućen je prijedlog o potrebnoj nabavci opreme i naoružanja koji su potrebni za nesmetan rad FUP-a.

– Naša je obaveza da uvijek postižemo više i bolje. FUP je neobilazan faktor u kreiranju sigurnosne politike i u borbi protiv organizovanog kriminala. Mi smo uvijek uz svoje građane i u dobru i zlu – poručio je Korman.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, među kojima je bio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Tokom ceremonije pripadnici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije izvršili su taktično-pokazne vježbe na sportskom terenu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“.

Priznanja i nagrade uručene su policijskim službenicima, koji su oszvarili izuzetne rezultate u svom radu. Između ostalog, policijska medalja za hrabrost posthumno je dodijeljena Mahiru Begiću, ubijenom pripadniku FUP-a, a zlatna policijska značka je dodijeljena, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću

3 thoughts on “Obilježen Dan policije u FBiH

 • kolovoz 27, 2019 at 12:20 am
  Permalink

  The next time My partner and i study a blog site, I hope it does not disappoint me personally as a great deal because this one. I mean, I know it was my own option to understand, nevertheless I personally believed youd have got some thing fascinating to state. All We listen to is a couple of whining about something that you may well fix if you were not also busy looking for attention.

  Reply
 • kolovoz 31, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  I really want to thank you for yet another great informative article, I’m a loyal visitor to this blog and I can’t stress enough how much valuable information I’ve learned from browsing your site. I really appreciate all the effort you put into this great site.

  Reply
 • rujan 7, 2019 at 4:13 pm
  Permalink

  Enjoy the world’s best slots at the most fun casino room. Receive your exclusive free spins this year. Have a ball playing fun games. Register today to Get rewarding jackpots

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!