Obilježena 22. godišnjica masakra na Markalama

Danas je, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe, u sarajevskoj ulici Mula-Mustafe Bašeskije obilježena 22. godišnjica masakra na Markalama, u kojem je od granate ispaljene s položaja Vojske RS-a na Trebeviću poginulo 43 Sarajlija, dok je lakše i teže ranjeno njih 84 na Markalama kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu.

Zločin na Markalama smatra se jednim od najstravičnijih zločina koje su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u opkoljenom Sarajevu tijekom proteklog rata.

Tragično ubijenih Sarajlija su se prisjetili članovi njihovih obitelji, prijatelji i sugrađani a na spomen-obilježje ubijenim Sarajlijama cvijeće su položili i predstavnici, federalnih, gradskih, općinskih vlasti i druga izaslanstva. Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata SŽ-a, rekla je u obraćanju ovim povodom da stravična sjećanja preživjelih građana nisu i nikada neće biti zaboravljena te je ukazala na značaj kolektivnog sjećanja i razvijanja kulture sjećanja.

“Treba sve učiniti da ne zaboravimo mjesta masovnog stradanja civilnih žrtava rata i tražiti pravdu za počinitelje zločina, koliko god nam ona svakim danom bila sve dalja”, kazala je Karović. Na Markalama je godinu dana ranije, 5. veljače 1994., također počinjen masakr kada je, u padu granate ispaljene sa srpskih položaja na prepunu gradsku tržnicu, ubijeno 68 građana Sarajeva, a njih 144 ranjeno. Za ratne zločine nad stanovnicima Sarajeva, uključujući i dva masakra na Markalama, Haaški je tribunal osudio visoke časnike Vojske RS – Stanislava Galića na doživotni zatvor, a Dragomira Miloševića na 29 godina.

error: Content is protected !!