Obilježena 26. godišnjica pogibije ratnih komandanata Juge i Imamovića

U organizaciji Udruženja “Povratkom za Bosnu i Hercegovinu”, Patriotske lige Nevesinje, Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Nevesinje, Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara i Udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanja HNK-a, na mostarskim Šehitlucima u petak je obilježena 26. godišnjica pogibije ratnih komandanata, pukovnika Miralema Juge i Huse Imamovića. 

Pred velikim brojem njihovih saboraca, prijatelja, demobiliziranih boraca ARBiH, predstavnika udruženja proisteklih iz odbrambeno- oslobodilačkog rata i građana Mostara, uspomene na istaknute heroje odbrane Mostara i Hercegovine evocirao je ratni komandant Samostalnog bataljona “Nevesinje”, pukovnik u penziji Jasmin Kazazić.

“Ovi i svi drugi heroji koji su poginuli na putu slobode i odbrane kontinuiteta države Bosne i Hercegovine zaslužuju mnogo više naše pažnje”, istakao je Kazazić.

Iz biografije rahmetli Miralema Juge Kazazić je posebno izdvojio briljantnu vojnu akciju deblokade Mostara gdje je Jugo predvodio jedinice Četvrtog korpusa Armije BiH.

“Radi se o prostori od 85 do 90 kvadratnih kilometara. To je najveća oslobođena teritorija na ratištima u Bosni i Hercegovini tokom 1993.godine. Miralem Jugo i Midhat Hujdru Hujka su najzaslužniji ljudi za deblokadu Mostara, za spajanje 4. i 6. korpusa, za spajanje Hercegovine sa Bosnom”, kazao je.

Najznačajniji detalj u biografiji rahmetli Huse Imamovića, naglasio je Kazazić, je činjenica da je prema njegovim zamislima rađena formacija vojnih jedinca u Armiji BiH na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Imamović se kao komandant istakao i u jedinicama 2. viteške motorizovane brdske brigade u Sarajevu na početku rata, posebno na linijama odbrane na Sokolju, Briješću i Žući.

 “Ovi i drugi šehitluci imaju još ovakvih heroja i komandanata, a mi ne smijemo zaboraviti da su na ovim šehitlucima smiraj našli naši najbolji borci i komandanti Četvrtog korpusa ARBiH”, poručio je Kazazić.

 Komandanti Jugo i Imamović poginuli su 7. septembra 1993. godine na putu prema komandi 4. korpusa gdje je Imamović trebao preuzeti komandu 47. brdske brigade, a Jugo biti imenovan na mjesto pomoćnika komandanta 4. korpusa. S njima je poginula i Jugina sestra Amira, navodi se u saopćenju organizatora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!