Obilježena 28. godišnjica osnivanja HVO-a regije Bihać

Nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać obilježili su danas 28. godišnjicu  osnivanja. U odavanju počasti poginulim saborcima na katoličkom groblju Križ u Žegaru, Gradskom mezarju Humci i spomen – obilježjima, pridružili su im se nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici gradske i kantonalne vlasti.

– Temeljna zadaća je da ne dopustimo zaboravljanje nijednog učesnika u časnoj borbi za odbranu našeg grada. Ponosni smo na sve ono što smo u periodu od 1992. do 1995. godine uradili zajedno sa Petim korpusom ARBiH. Prvenstveno se sjećamo onih kojih su dali najviše u odbrani Bihaća i Bosne i Hercegovine, svoje živote – rekao je bivši zapovjednik Hrvetskog vijeća obrane regije Bihać Franjo Grgić.

Ponovljeno je kako su u odbrambeno – oslobodilačkom ratu poginula 72 pripadnika HVO regije Bihać, 250 ih je ranjeno, a tri pripadnika se još uvijek vode kao nestali.

– Nijedan pripadnik nije procesuiran za ratne zločine, a uvijek s ponosom ističemo našu zajedničku borbu i brojne uspješne vojne operacije sa pripadnicima Petog korpusa i Ministarstva unutrašnjih poslova. Zbog toga je Bihać uvijek bio primjer suživota, zajedništva i tolerancije – dodao je Grgić.

Današnje obilježavanje godišnjice prošlo je bez svečane akademije i još nekoliko planiranih sadržaja, s obzirom na mjere i preporuke o ponašanju zbog pandemije koronavirusa.

error: Content is protected !!