Objavljen Prijedlog proračuna institucija BiH za 2019.

Parlamentarna skupština BiH konačno je objavila Prijedlog proračuna institucija BiH za 2019. koji je, preglasavanjem člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Predsjedništvo BiH usvojilo 31. srpnja. Prema Prijedlogu proračuna za tekuču godinu, rashodi su uvećani za 16 milijuna KM, dok je servisiranje vanjskog duga smanjeno za 178 milijuna KM, prenosi BHRT.

Od 75 proračunskih institucija na razini BiH, za njih 45 je planiran proračun veći no u 2018. godini, 6 institucija ostaje na istom, dok su ostalima rashodi smanjeni. Povećani su rashodi za gotovo 5 milijuna maraka Ministarstvu obrane BiH, od čega je za naknade troškova zaposlenih planirano 4,3 milijuna KM, poput nabavke uniformi, izdataka za komunalne usluge i gorivo. Povećana su i sredstva za kapitalna ulaganja za nabavku helikoptera, čime je proračun tog ministarstva dostigao 288,8 milijuna KM.

Najveće povećanje, u visini od čak 8,4 milijuna KM, planirano je Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, od čega za kapitalne izdatke dodatnih 6,9 milijuna KM, i to prvenstveno za realizaciju projekata izgradnje graničnog prijelaza Svilaj i graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija.

Povećanja za UNO BiH i Ministarstvo obrane

Kako je za BHRT kazao Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO-a BiH, Uprava je, između ostalog, tražila mišljenje i Ministarstva financija BiH o tome može li UNO BiH krenuti u zaključivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem jer financijska situacija u pogledu finanxiranja tvih graničnih prijelaza nije jasna.

Nekoliko stavki u proračunu potrebno je posebno razjasniti, stav je PDP-a. Svoj stav o tome kako će glasаti o proračunu, zauzet će na sjednici Zastupničkog doma BiH, održavanje koje još nije zakazano. Jedna stavka koja, nažalost, objašnjava sve jest da prihodi od pristojbi od odricanja državljanstva BiH rastu i to za 13 posto, a što pokazuje kakva je situacija u zemlji. Još je zanimljivije što na prihodovnoj strani uopće nema prihoda Centralne banke BiH, te treba provjeriti što se dešava. Inače, kada je riječ o proračunu institucija za 2019. godinu, SNSD je i tu izričit: Proračun neće dobiti potporu niti u jednom od domova Parlamenta BiH jer je, kako navode, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tijekom glasanja o proračunu u Predsjedništvu preglasan. Nadalje se napominje da pri svakom povećanju okvira proračuna najmanje jedna trećina dijela pripada RS-u.

Ovaj proračun je, prema ocjeni ekonomista, štedljiv, jer njegovo povećanje od 16 milijuna KM predstavlja 1,6% povećanja ukupnih rashoda, što ne predstavlja pretjeranu stopu. No, kako je proces reformi i dalje zakočen, oni ocjenjuju da se situacija neće mijenjati.

Proračunom su bruto plaće i naknade planirane u iznosu većem od 559 milijuna KM u odnosu na 2018. godinu i veće su za 132.000 KM prvenstveno zbog, kako je navedeno u Prijedlogu, dinamike zapošljavanja policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kao i planiranog zapošljavanja u 2018. godini po odlukama Vijeća ministara. Zanimljivo je i zapošljavanje 24 osobe ove godine u Predsjedništvu BiH, što predstavlja povećanje za gotovo 20%. BHRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!