OBJAVLJEN REGISTAR BRANITELJA: 382.263 pripadnika Armije BiH i 194.815 pripadnika HVO-a

U skladu sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, 8. oktobra je objavljen Jedinstveni registar boraca na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Potvrdio je to resorni ministar Salko Bukvarević, navodeći da je zbog velikog broja posjeta danas došlo do poteškoća u pristupanju Registru putem linka na oficijelnoj stranici ministarstva.

– Ukupno je 593.597 osoba koje su provele u Oružanim snagama BiH od jednog dana do kompletnog perioda. Dakle, pripadnika Armije RBiH je 382.263, HVO-a 194.815 i pripadnika MUP-a RBiH 19.923 – istakao je Bukvarević.

Podaci na web stranici Ministarstva su onakvi kakve je definisao Zakon o pravima demoblisanih boraca (ime i prezime, datum i godina rođenja, broj dana provedenih u OS BiH i komponenta kojoj je pripadao pripadnik OS).

To su, pojašnjava Bukvarević, podaci koje je Ministarstvo obradilo u prošloj godini, te su stavljeni javnosti na uvid putem Registra. Također, na osnovu Zakona urađen je i Pravilnik o objavi Registra.

– Drugu korak je da se u Registar unesu i podaci – ko je bio u borbenom dijelu Oružanih snaga, a ko je bio u logističkim bazama, pozadinskim jedinicama, namjenskoj industriji, civilnoj zaštiti i slično. Rok za dopunu Registra je šest mjeseci. U Ministarstvu intenzivno radimo na tome, te vjerujemo da ćemo i ovaj rok ispuniti bez nekih većih problema – naveo je Bukvarević.

Podvukao je da borce najviše interesuje upravo taj omjer “borbeni i neborbeni dio” jer žele na osnovu toga pokrenuti određene izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca gdje traže prava za demobilisane branioce koji su bili u direktnim borbama.

Inače, svi podaci u Registru, napomenuo je Bukvarević, podložni su izmjenama i dopunama. Ministarstvo će i dalje izvršavati svoju obaveze da svakodnevno ažurira podatke u boračkom Registru.

6 thoughts on “OBJAVLJEN REGISTAR BRANITELJA: 382.263 pripadnika Armije BiH i 194.815 pripadnika HVO-a

 • listopad 17, 2019 at 4:24 pm
  Permalink

  KAD UNESEM PODATKE NEMA ME NA SPISKU KAKAV JE PROBLEM

  Reply
 • listopad 18, 2019 at 3:15 pm
  Permalink

  Znali iko koja je web stranica na kojo se moze vidit jedinstveni spisak boraca bih

  Reply
 • listopad 22, 2019 at 11:11 pm
  Permalink

  zuyy9VWHFBi

  Reply
 • listopad 27, 2019 at 5:21 pm
  Permalink

  Kako provjeravas

  Reply
 • studeni 15, 2019 at 3:44 am
  Permalink

  The two dining establishments beneath the bridge are Snoopy’s and Doc’s. Snoopy’s seems to be the much more remarkably regarded, but we do not comprehend why. Snoopys is just a fried fish-shack. You order at the counter and select up your unique meals served on paper plates. It is money only, and it has no bar just beer. Doc’s has waiters, real plates, and a complete bar. They each have terrific sunset views about the lagoon, but neither appeared to have air-conditioning.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!