OBLJUBIO 13-GODIŠNJAKINJU: Bivši ministar i profesor na Univerzitetu žalio se Ustavnom sudu da su mu povrijeđena prava

Ustavni sud BiH djelomično je usvojio apelaciju Nenada Suzića, optuženog za obljubu djevojčice u Banjoj Luci, koju je ovom sudu podnio u kolovozu ove godine, a protiv rješenja Vrhovnog suda RS-a i Okružnog suda Banja Luka kojima mu je određen pritvor.

Ustavni sud BiH je zaključio da je Suziću povrijeđeno pravo na slobodu i sigurnost ličnosti, koje garantiraju Ustav BiH i Europska konvencija, kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne razloge i okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo narušavanjem javnog reda.

Suzić je bivši ministar prosvjete RS-a i suspendirani profesor na Univerzitetu u Banjoj Luci koji se tereti za obljubu trinaestogodišnjakinje, prenosi Faktor.

Početkom listopada ove godine protiv njega je podignuta optužnica, a pritvor mu je nakon toga produžen do izricanja prvostupanjske presude, a najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, uz obaveznu kontrolu opravdanosti svaka dva mjeseca.

Suzić je, preko svog odvjetnika, apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio u vrijeme prije podizanja optužnice, kada mu je pritvor produžavan za dva mjeseca.

Vijeće Okružnog suda je obrazložilo da je nakon ročišta za izjašnjenje o prijedlogu za produženje pritvora ocijenilo da je prijedlog osnovan, te su u tom kontekstu ponovljeni dokazi koje je tužiteljstvo do tada prikupilo.

Radi se o zapisnicima sa audio-vizuelnog snimanja i transkripti četiri maloljetne svjedokinje, prijateljice žrtve, fotokopija prijave Centra za socijalni rad, te ostali materijalni dokazi.

Također, saslušana je i 13-godišnja žrtva čiji je iskaz sadržan i u DVD snimku i u zapisniku.

Osim toga, istaknuto je da se radi o teškom kaznenom djelu, kao i posebne okolnosti koje su pratile način izvršenja djela – mjesto izvršenja, odnosno Suzićeva obiteljska kuća, motiv zbog kojeg je oštećena došla u kuću i to pomoć za školsku zadaću – sačinjavanje prezentacije u elektronskom obliku.

Sud je prilikom odlučivanja o pritvoru cijenio i okolnosti na strani apelanta i to da je prosvjetni radnik i profesor na fakultetu, te da se upravo i zbog toga od njega očekivalo pedagoško ponašanje, a ne radnje koje su opisane u naredbi o provođenju istrage.

– Kao vanredna okolnost uzeta je u obzir zainteresiranost medija, a time i javnosti o sumnjama za počinjenje navedenog kaznenog djela. Okružni sud je u ovom kontekstu imao u vidu i da u spisu postoji “pismo za javnost” mjesne zajednice Debeljaci u kojem 58 mještana te MZ iskazuju nevjerovanje da je apelant počinio kazneno djelo za koje se sumnjiči. U usku vezu s tim, Okružni sud je doveo okolnost da u istoj mjesnoj zajednici živi i obitelj maloljetne oštećene, što stvara mogućnost okupljanja i prosvjeda građana. Sve navedene okolnosti, kako smatra Okružni sud, predstavljaju vanredne okolnosti koje dovode do zaključka da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda,  navodi se u sklopu posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

Suzić je u svojoj apelaciji naveo da su mu povrijeđena prava na osobnu slobodu i sigurnost, kao i pravo na pravično suđenje, ali je taj dio apelacije odbijen kao nedopušten uz objašnjenje da je “preuranjen”.

Međutim, zaključeno je da je pozivanje redovnih sudova prilikom određivanja pritvora na to da bi Suzićevo putanje na slobodu moglo dovesti do narušavanja javnog reda, “proizvoljno”, te da su Okružni i Vrhovni sud iznijeli samo pretpostavke.

– Obrazložili su te okolnosti visinom propisane kazne, načinom izvršenja djela za koje se apelant sumnjiči i zainteresiranošću medija, odnosno informiranjem javnosti o navedenom slučaju u udarnim terminima na TV kanalima. Iz navedenog proizlazi da su redovni sudovi propustili utvrditi postojanje vanrednih okolnosti u vremenu relevantnom za produženje pritvora i jasno konkretizirati kojim radnjama i događanjima bi nastupila stvarna prijetnja narušavanju javnog reda i mira, stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!