Obrana Herceg-Bosne: Pada teza o udruženom zločinačkom poduhvatu

Ako smo uspjeli pokazati da uzrok svega poslije lošeg što se događalo nije posljedica zločinačkog plana već stanja na terenu i nužnosti poduzimanja mjera mislim da smo učinili maksimum. Ako suci budu tako shvatili onda cijela konstrukcija UZP-a utemeljenog na etničkom čišćenju doista bi trebala pasti i ja se iskreno nadam da će se to i dogoditi, navela je Alaburić.

Žalbena rasprava za šest bivših visokih dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i HVO-a koja je okončana pred Haškim tribunalom pokazala je kako su odvjetnici optuženih uspjeli u najvećoj mjeri iznijeti brojne dokazne materijale kojima, smatraju, ruše tezu o navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Odvjetnici s kojima smo razgovarali smatraju kako su uradili sve što je bilo moguće tijekom žalbene rasprave da skrenu pažnju na dokaze kao i pravnu elaboraciju te se nadaju da će u konačnici taj trud uroditi plodom.

Vesna Alaburić, odvjetnica generala Milovija Petkovića ističe kako su tijekom usmenog iznošenja žalbe, a onda i tijekom odgovora na tužiteljevo izlaganje napravili maksimu, naglasivši kako po reakcijama sudaca smatra da su oni sada prvi put sagledali događaje iz drugog kuta.

-A taj drugi kut je činjenica da u prvoj polovici 1993. bez obzira na sva događanja i bez obzira što su neki zločini doista počinjeni nije mijenjana etnička struktura Herceg-Bosne te se oni ne mogu podvesti pod zajednički nazivnik tog nekog navodnog udruženog zločinačkog pothvata etničkog čišćenja. Ako smo u tomu uspjeli i ako se suci budu potrudili pogledati sve dokaze koje smo ponudili i u žalbi i usmenom dijelu sa svim aneksima ja sam optimistična, kazala je Alaburić, dodavši kako je obrana pokaza da se u prvoj polovici 1993. etnička mapa nijednog mjesta u kojem su vođeni sukobi nije mijenjala.

Što se tiče  druge polovice 1993. godine ona je, navodi Alaburić, drugačija, ali ističe kako je obrana dostavila dokaze koji bacaju drugačije svijetlo.

-Tijekom žalbene rasprave ponudili smo obrazloženje kako zatvaranje muslimanskih muškaraca vojno-sposobne dobi nije rezultat nekog zločinačkog plana vodstva Herceg-Bosne, već sigurnosna mjera koja je bila nametnuta aktualnim događanjima na terenu, a  događanja su bila da je Armija BiH u silovitoj ofenzivi iz pravca središnje Bosne prema moru te da je bila izdaja muslimana u HVO te su okolnosti nalagale sigurnosne mjere.

Ako smo uspjeli pokazati da uzrok svega poslije lošeg što se događalo nije posljedica zločinačkog plana već stanja na terenu i nužnosti poduzimanja mjere mislim da smo učinili maksimum. Ako suci budu tako shvatili onda cijela konstrukcija UZP-a utemeljenog na etničkom čišćenju doista bi trebala pasti i ja se iskreno nadam da će se to dogoditi, navela je Alaburić.

Zadovoljni učinjenim

Na pitanje kada se očekuje presuda, ona je kazala kako je ista najavljena za studeni.

-Iskreno nakon 13 i skoro 14 godina nama je najvažnije da suci dobro pogledaju sve dokaze. Meni osobno bi bilo draže da traje pola godine duže, ali da dobro obave svoj posao nego da zbog nekih rokova moraju brzati. Radi se o ozbiljnim sucima, ja se iskreno nadam da će oni dobro obaviti svoj posao, zaključila je Alaburić.

Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka kazala je kako je zadovoljna učinjenim poslom tijekom žalbene rasprave.

-Ocjenjujem da su obrane bile dobre da su argumentirano pobijale navode presude, a što će biti vidjet ćemo krajem godine, naglasila je ona, dodavši kako se presuda, ona drugostupanjske, očekuje u studenom. Na naše pitanje može li se reći jesu li odvjetnici uspjeli oboriti tezu o navodnom udruženom zločinačkom pothvatu, ona je kazala kako se to ne može znati.

-Mi se nadamo da jesmo, ali to ćemo saznati tek kad dođe presuda, kazala je Pinter.

Odgovori na pitanja

Senka Nožića, odvjetnica Brune Stojića za naš je list navela kako misli da su uspjeli uraditi ono što su i planirali. Mislim da smo uspjeli uraditi ono što smo planirali. Vrijeme je takvo, svima dano, jednako i tužitelju i nama. Imali bi što reći i da je bilo tri puta više vremena. Osnovna je stvar bila odgovoriti na pitanja sudaca koja su nam postavili desetak petnaest dana prije rasprave te naže žalbe, odnosno usmene elaboracije žalbi, pojasnila je ona. Kada je u pitanju teza o navodnom UZP-u ona je podsjetila kako je obrana skrenula pozornost na neke od dokaza kao i na pravnu elaboraciju koji su isto tako radili u žalbi, a za koju su cijenili da ju je dobro ponoviti i sada.

-Ali jednostavno mislim da smo uradili sve što je bilo nužno i sve što je potrebno što se tiče obrane Brune Stojića, kazala je ona, dodavši kako je za hearing, ili izlaganje žalbe najvažnija sama žalba te smatra da je obrana Stojića učinila to na dosta dobar i korektan način.

Piše: D. Pušić, [email protected]

error: Content is protected !!