Obuka za buduće istraživače velikih zvijeri u BiH

Na obuci za buduće istraživače velikih zvijeri (medvjeda, vuka i risa), koja je održana krajem augusta na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ učestvovalo je 15 mladih stručnjaka iz cijele BiH. 

Obuku su organizirali Centar za životnu sredinu i njemačka fondacija EuroNatur pod pokroviteljstvom Bernd Thies fondacije iz Švajcarske. 

– Posebno smo ponosni na činjenicu da smo dobili prijave 65 kvalifikovanih mladih ljudi iz cijele BiH koji su pokazali zainteresovanost za usavršavanje u ovoj specifičnoj oblasti. Nažalost, broj učesnika je bio ograničen, pa nisu svi mogli da budu dio obuke, ali je ohrabrujuća činjenica ovako veliko interesovanje – kazala je Aleksandra-Anja Dragomirović, koordinatorica projekta „Izgradnja kapaciteta stručnjaka za velike zvijeri u BiH“ u Centru za životnu sredinu putem koga se realizovala ova aktivnost.

Napomenula je da je istraživanje velikih zvijeri nedovoljno zastupljeno u našoj zemlji, iako je područje BiH u evropskim okvirima veoma bogato ovim vrstama faune. Sama disciplina istraživanja velikih zvijeri nije izdvojena u našim studijskim programima, već je dio širih naučnih oblasti.

 – Kada smo prepoznali potrebu za istraživačima koji bi se opredijelili za ovu oblast odlučili smo da uz pomoć partnera organizujemo sedmodnevnu obuku uz učešće domaćih i međunarodnih predavača. Na jednom mjestu smo okupili ekologe, biologe, šumare, lovce i veterinare koji su razmijenili znanja i iskustva – istakla je Dragomirović.

 Polaznici su primili certifikate o završenoj obuci, a u narednom periodu očekuje se i njihovo uključivanje u buduće  projekate i istraživanja koja se bave velikim zvijerima u BiH, a vrlo izvjesno u projekat „Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida“ koji sprovodi Centar za životnu sredinu, najavila je Dragomirović, saopćava Centar za životnu sredinu .

One thought on “Obuka za buduće istraživače velikih zvijeri u BiH

  • ožujak 29, 2020 at 10:47 am
    Permalink

    Regards for this marvellous post, I am glad I discovered this site on yahoo.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!