Obustavljaju se brojni letovi, zračni prijevoznici najavljuju nova smanjenja

Nova ograničenja zračnog prometa uvode u ponedjeljak Australija, Novi Zeland, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Hong Kong, Singapur i Tajvan u sklopu mjera protiv pandemije koronavirusa.

Globalno, broj letova planiranih prošle sedmice pao je više od 12 posto u odnosu na godinu ranije, navodi agencija za prikupljanje podataka o zračnom prometu OAG, a mnogi zračni prijevoznici najavljuju nova smanjenja.

Agencija za kreditni rejting Moody’s procjenjuje da će u svijetu promet pasti za 25 do 35 posto u 2020., pod uslovom da se širenje koronavirusa zaustavi do kraja juna.

Australija i Novi Zeland traže prekid svih nevažnih letova na domaćim linijama, prenosi Reuters.

UAE, koji ima dva velika avioprijevoznika – Emirates i Etihad Airways, otkazuje sve putničke letove i letove u tranzitu u trajanju od dvije sedmicea, a mjera stupa na snagu u roku od 48 sati. 

Singapore Airlines ‘reže’ svoje letove za 96 posto do kraja aprila. Slične mjere najavljuje Tajvan, a u Hong Kongu, Cathay Pacific Airways Ltd smanjuju svoje letove također za 96 posto u aprilu i maju.

Konstruktori aviona traže pomoć pa je tako evropski Airbus najavio nove mjere kojima želi ojačati svoju finansijsku situaciju što uključuje i zajam od 15 milijarda eura. 

Njegov američki rival Boeing pod sličnim je pritiskom i zatražio je 60 milijarda dolara pomoći.

Za područje Australije i Novog Zelanda provode se slične mjere. Kompanije Qantas Airways Ltd, Virgin Australia Holdings Ltd i Air New Zealand Ltd izrađuju nove sheme smanjenja letova prema uputama svojih vlada.

Regional Express Holdings Ltd (REX), koji povezuje letovima udaljene gradove u Australiji, najavio je da će obustaviti gotovo sve letove od 6. aprila ako vlada ne pokaže spremnost otpisati im gubitke.

Na Havajima je određen 14-dnevni karantin za sve putnike u dolasku od četvrtka. Hawaiian Airlines već je ukinuo sve duge letove osim dnevnih iz  Honolulua za Los Angeles i sedmičnog za Američku Samou.

U kopnenoj Kini, gdje epidemija jenjava, počeo je suprotan proces, ali raste strah da bi putnici na međunarodnim letovima mogli sada da uvezu virus u Kinu odakle je potekao. Više od 570.000 letova u Kinu i iz nje otkazano je od 1. januara do 16.marta.

6 thoughts on “Obustavljaju se brojni letovi, zračni prijevoznici najavljuju nova smanjenja

 • ožujak 24, 2020 at 9:40 am
  Permalink

  Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

  Reply
 • travanj 1, 2020 at 12:28 am
  Permalink

  I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!