Od 15.studenog 1.400 migranata završiti će na ulici

Vlasnik Bire, privremenog prihvatnog centra za imigrante u Bihaću, odbio je zahtjev Međunarodna organizacija za migracije (IOM) za produženje ugovora o smještaju migranata. Ovo znači da će blizu 1.400 migranata ostati bez smještaja zaključno s 15. studenim kada ističe postojeći ugovor.

Uprava Bire je ovom odlukom ispoštovala zahtjev Operativne grupe za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u USZ koja je zabranila produžavanje ugovora s obzirom da ni Bira ni Miral nisu osnovani kao specijalizirane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj tražitelja azila u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovu informaciju potvrdio  je za Klix gradonacelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je dobio ovaj dokument prije par dana.

Podsjetimo, Operativna grupa je poručila da svoja vrata migrantima mora zatvoriti i Miral u kojem je smješteno više od 620 migranata. Ukoliko to ne učine oštro je poručeno da će biti poduzete sve zakonom propisane mjere i tražiti krivičnu odgovornost potpisnika ugovora.

Vlasnik Mirala Boris Horvat ranije je izjavio da će ispoštovati odluku nadležnih i da neće produžiti ugovor s IOM-om.

Policijski službenici MUP-a USK su tokom prethodnih dana migrante iz privatnih smještaja prebacivali u kamp Vučjak, ali zatraženo je da i odatle budu izmješteni. Vlasti u Krajini su tražili da ih premjeste na Medeno Polje, ali se lokalne vlasti oštro protive tome. B. K. 

error: Content is protected !!