Od COVID-19 potrebno je zaštititi i oči

Liječnici već tjednima upozoravaju da se koronavirus Sars-Cov-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, može prenijeti preko usta, nosa, ali i – očiju. Mnogi se pitaju, kako preko očiju, te kojim putovima završi u plućima i tamo kod manjeg dijela bolesnika dovode i do smrtnog ishoda.

Krene s konjuktivitisom…

Kako je objavljeno u uglednom medicinskom časopisu “Lancet”, liječnik Guangfa Wang izvijestio je da se tijekom epidemije u Wuhanu zarazio koronavirusom.

Naime, dok je posjećivao pacijente nosio je visoko protektivnu medicinsku masku, ali nije zaštitio oči. Nekoliko dana prije pojave upale pluća, Wang se žalio na crvenilo očiju. Kasnije je uz respiratorne smetnje dokazano da ima i konjuktivitis, prenosi Slobodan Dalmacija.

No, kako se onda odvija put zaraze i kako virus dospijeva u pluća?

– Netko bude u blizini inficiranog pacijenta, kapljica s infektom upadne u oko i čovjek razvije konjunktivitis, trlja oči i virus prenese na usta ili nos i infekcija se širi. To mi je najlogičnije objašnjenje. Konjunktivitis je upala očne spojnice, konjuktive, izazivaju ga bakterije, virusi, a može biti i alergijski. Prepoznaje se lako i ti po tome što je bjeloočnica crvena. Konjunktivitis sam po sebi u načelu nije opasan ali izaziva crvenilo, povećanu sekreciju, iritaciju, ponekad i svrbež te osoba nesvjesno može rukama prenijeti infekt na sebe ili druge. Naravno, osoba može imati COVID-19 u dišnim putovima i nosnicama, a potom virus prenijeti i na oči. Put može biti i obrnut, dakle oči – usta.

U Očnom centru iz Kalifornije pojašnjavaju:

– Simptomi COVID-19 uključuju kašalj, vrućicu i kratkoću daha. Iako se mnogo toga još uvijek ne zna o virusu, vjeruje se da se širi prvenstveno dišnim kapljicama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše. Također se može širiti ako dodirnete predmet na kojem je virus, a zatim dodirnete usta, nos ili oči. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, dva nedavna izvještaja ukazuju da virus može izazvati konjunktivitis – navode američki liječnici, dok Američka akademija za oftalmologiju u novom izvještaju pak kaže:

Zaštititi i oči

– Nekoliko izvješća sugerira da virus može uzrokovati konjuktivitis. Pacijenti koji se zbog konjuktivitisa javljaju oftalmolozima, a također imaju groznicu i respiratorne simptome, uključujući kašalj i nedostatak daha, i koji su nedavno putovali u inozemstvo, posebno u područja s poznatim epidemijama (Kina, Iran, Italija i Južna Koreja, ili na žarišta u Sjedinjenim Državama Države) ili su bili u kontaktu s članovima obitelji koji su se nedavno vratili iz jednog od ovih područja mogli predstavljati slučajeve oboljenja od novog koronavirusa.

– Akademija i savezni dužnosnici preporučuju zaštitu usta, nosa i očiju tijekom skrbi o pacijentima potencijalno zaraženima SARS-CoV-2 – navodi Akademija, uz napomenu kako je virus koji uzrokuje COVID-19 vrlo osjetljiv na iste dezinficijense na bazi alkohola i izbjeljivača koje oftalmolozi najčešće koriste za dezinfekciju oftalmoloških instrumenata i uredskog namještaja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako bi se spriječio prijenos SARS-CoV-2, prije i nakon svakog susreta s pacijentima preporučuju se iste prakse dezinfekcije koje se već koriste za sprječavanje širenja drugih virusnih patogena u uredu.

One thought on “Od COVID-19 potrebno je zaštititi i oči

  • ožujak 24, 2020 at 2:06 pm
    Permalink

    Outstanding post, you have pointed out some excellent details , I likewise conceive this s a very excellent website.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!