Odobrena četiri nova projekta u okviru EU programa za istraživanje i inovacije

 U okviru Evropskog programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020. odobrena su četiri projekta koja će uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu biti implementirani na Fakultetu političkih nauka, Fakultetu islamskih nauka i Elektrotehničkom fakultetu.

Na osnovu toga, Univerzitet u Sarajevu dobit će 461.735 eura za istraživačke i druge prateće projektne aktivnosti, te ostvariti istraživačku saradnju sa 73 istraživačke institucije i kompanije iz Evrope i svijeta.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH na godišnjem nivou kroz grantove podržava pojedince i institucije koje pripremaju aplikacije za program H2020, a od ove je godine takav vid podrške u izdvajanja za nauku uključilo i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, što svakako vrijedi pohvaliti – istakao je rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Pomoćnik ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova BiH Suvad Džafić istakao je da je rezultat koji je postigao Univerzitet u Sarajevu ujedno i rezultat navedenog Ministarstva kao institucije odgovorne za program Horizont 2020, njegovu promociju i implementaciju u Bosni i Hercegovini.

– Važno je da BiH preko svojih institucija, istraživačkih centara i istraživača učestvuje u okvirnim programima, te smo zahvaljujući njima uvijek uspijevali da se pridružimo okvirnim programima i pored velike konkurencije na nivou EU i nedostatka sredstava – naveo je Džafić.

Prorektorica Dženana Husremović dodala je da će potpisivanjem ugovora o grantu za ove projekte Univerzitet u Sarajevu preuzeti vodeću poziciju među bh. institucijama koje učestvuju u programu H2020 sa ukupno osam projekata.

Univerzitet u Sarajevu bilježi učešće u okvirnim programima za istraživanje još od Okvirnog programa 5 (FP5), a do sada su fakulteti i instituti učestvovali u ukupno 47 projekata.

Horizont 2020 je program Evropske unije za istraživanja i inovacije i predstavlja najveći sistem finansiranja za ove svrhe u svijetu, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!