ODRICANJE OD PLAĆA DOBRO, ALI…Demontirati sustav u kojem parlamentarci imaju deset puta veću plaću od radnika!

Sve veći broj političara iz Bosne i Hercegovine odriče se dijela ili cijele plaće koju usmjeravaju ka najugroženijim kategorijama stanovništva što je svakako za pohvalu.

Na stranu što ih je dobar dio spada u kategoriju milijunaša i imaju dovoljno novca da više i ne moraju dana raditi, svaki dobar potez mora se pohvaliti i dati podršku za svaku buduću odluku koja će ići za opću dobrobit.

Primjerice, Milorad Dodik odrekao se cijele plaće za ožujak, Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović, Abdulah Skaka dvije trećine plaće do daljnjeg, Fahrudin Radoničić svakako daje plaću u humanitarne svrhe od početka mandata a iz svog novčanika je platio zaštitnu opremu za graničare i medicinare, Fadil Novalić pozvao je javni sektor da prihvate teret krize uz rečenicu: “Ukoliko obična obitelj može živjeti sa prosječnom plaćom, zašto ne bismo mi mogli podnijeti radikalne rezove?”.

U trenutku pisanja ovog teksta tek je mali broj istaknutih političara pratio ove primjere, što ne znači da sljedećih dana neće biti masovnog odricanja velikih primjera. Ono što je u ovom trenutku krucijalno za shvatiti, ova mjera neće mnogo značiti ukoliko ne povlačili prave poteze i na taj način ublažili posljedice neminovne ekonomske krize.

Naš ekonomski sustav urušava se i bez kriza jer kako je moguće da državni parlamentarci sa raznim naknadama mjesečno primaju i sedam tisuća maraka a u siječnju ove godine od 825.466 zaposlenih njih 432.030 primalo je prosječnu plaću ispod 700 maraka. Kada još znamo da Parlamentarna skupština BiH od općih izbora održanih u listopadu 2018. godine gotovo da nije ni radila zbog raznoraznih političkih kriza, apsurd je potpun.

Kako bilo kome objasniti da jedan parlamentarac ima plaću deset puta veću od radnika u državi u kojoj je politička kriza svakodnevica? Nadalje, jedna od žurnih mjera jeste reformiranje javnog sektora kako bi se vidjelo tko radi injega nagraditi, a tko ne radi, njega sankcionirati. Pticama na grani je jasno kako nam u javnom sektoru i državnim poduzećima ima značajan broj viška ljudi a za neke od njih može se reći kako imaju viška zaposleni a manjka radnika. S ovakvim javnim sektorom kolaps nam je prijetio i bez krize, na što su godinama upozoravali i iz međunarodne zajednice.

Za prevladavanje pandemije koronavirusa biti će nam potrebno slušati savjete zdravstvenih stručnjaka ali i mnogo mudrosti i radikalni rezova. Upravo su vremena kriza ta u kojima moraju stati sva politikantstva, korupcija, nepotizam i populizam a okrenuti se ljudima koji dobronamjerno žele pomoći i raditi na opću dobrobit jer sve drugo nas vodi u provaliju. I do sada smo išli prema ambisu u petoj brzini, a ova kriza prebaciti će u šestu brzinu puta u propast.

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

2 thoughts on “ODRICANJE OD PLAĆA DOBRO, ALI…Demontirati sustav u kojem parlamentarci imaju deset puta veću plaću od radnika!

 • ožujak 25, 2020 at 10:20 am
  Permalink

  Uvesti omjer maksimalnih plaća u iznosu od 3 prosječne plaće svima koji rade u državnom i javnom sektoru. Privatnici mogu isplaćivati koliko žele, ali ne može se smatrati privatnim sektorom ovaj tzv. bankarski sektor u državi BiH, jer on to u stvarnosti nije.

  Reply
  • ožujak 25, 2020 at 3:28 pm
   Permalink

   Prijatelju banke baši jdsu privatne organizacije,pogledaj npr. Centralnu banku BiH,koji zakoni vrijede za njih,kome polazu racune i tko donosi odluke..
   Od FED-a do CBBiH sve su u privatnom vlasnistvu!
   Samo mi nije jasno kako njihov pravilnik o poslovanju i posljedice poslovanja NE podliježu zakonima države

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!