Odvjetnici podnose kaznenu prijavu protiv ministra pravde FBiH i prijete blokadom

Odvjetnička komora Federacije razmišlja o podnošenju kaznene prijave protiv ministra pravde Federacije Mate Jozića zbog zlouporabe položaja i ovlast, jer još jednom u nizu pokušava oštetiti i narušiti odvjetničku profesiju u Federaciji BiH. 

Potvrdio je ovo predsjednik Odvjetničke komore Federacije Nikica Gržić koji ističe da je ministar Jozić predlaganjem Zakona o odvjetništvu prekršio sve ranije dogovore Odvjetničke komore i Vlade Federacije. 

Urušavanje neovisnosti 

Vlada Federacije  u četvrtak je usvojila Prijedlog  zakona o odvjetništvu kojim se predviđa da Ministarstvo pravde Federacije BiH određuje tarifu o naknadama i nagradama za rad odvjetnika. 

Odvjetnička komora stava je da se ovim prijedlogom zakona narušava neovisnost odvjetništva i da ovakva praksa nije postojala zadnjih 130 godina u BiH, bez obzira na sustav uređenja. 

Odvjetnici navode kako su neutemeljene tvrdnje Ministarstva kako žele zakon u ovoj oblasti uskladiti po uzoru na zemlje u regiji, te podsjećaju kako ministar Jozić već tri godine neće da pusti u proceduru zakon koji je usklađen sa svim europskim standardima.  Iz toga razloga održan je i sastanak sa premijerom federacije Fadilom Novalićem.

”Imali smo 2018. godine sastanak sa ministrom i premijerom Novalićem i tada smo imali dogovoren i usuglašen tekst Zakona o odvjetništvu da bi ministar Jozić u parlamentarnu proceduru poslao drugi tekst zakona koji je u mnogome bio različit od usuglašenog”, objašnjava Gržić. 

Dodaje da zakon koji je ministar poslao u proceduru nije usuglašen ni sa Odvjetničkom komorom ni sa europskim standardima.

 ”U Jozićevom zakonu ubačene su izmjene na ekavici koje je jednostavno prekopirao iz srbijanskog zakona koji je u proceduri i koji nije usklađen s europskim standardima”, objašnjava Gržić. 

Ističe kako je najveći je problem u tome što ministar želi da u potpunosti obezvrijedi i podcijeni rad Odvjetničke komore i da samim tim oslabi samostalnost i nezavisnost odvjetničke struke kako bi politika preuzela u potpunosti našu struku. ”Odvjetnička komora će početkom narednog tjedna održati sjednicu upravnog odbora i donijeti odluke o narednim koracima. Vjerujem da će sjednica upravnog odbora biti teška ali da ćemo donijeti odluke koje će imati za cilj da zaštite svakog našeg člana a samim tim osiguramo za svakog građanina fer i poštenu pravnu zaštitu”, ističe Gržić. 

Blokada sustava 

Iz Odvjetničke komore upozoravaju kako ministar zaboravlja da u Federaciji ima 1200 odvjetnika i da postoji mogućnost da će se obustaviti obrane po službenoj dužnosti, što će dovesti do blokade pravosudnog sustava.

”Ukoliko to bude jedini način da Vlada FBiH uoči šta radi ministar pravde, federalna odvjetnička komora neće se libiti da učini i to u zaštiti odvjetništva”, poručuju iz Odvjetničke komore. 

Dosadašnja praksa bila je da Odvjetnička komora usvoji tarifu i pošalje na odobravanje Ministarstvu pravde. Novim prijedlogom ministar bi da sam i predlaže i odobrava tarifu, dok odvjetnici poručuju da to neće dopustiti. 

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović 

[email protected]

7 thoughts on “Odvjetnici podnose kaznenu prijavu protiv ministra pravde FBiH i prijete blokadom

 • siječanj 21, 2020 at 6:45 am
  Permalink

  Ma mrs stoko jedna, naplacujete ko da ste u svicarxkoj a ne u bih, sram i stid da vas bude, fujjjj

  Reply
 • siječanj 22, 2020 at 1:24 pm
  Permalink

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your website?

  Reply
 • veljača 2, 2020 at 1:35 pm
  Permalink

  Valuable information. Fortunate me I found your web site by chance, and I am surprised why this twist of fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • veljača 2, 2020 at 3:44 pm
  Permalink

  I believe this internet site has some very great information for everyone :D. “Experience is not what happens to you it’s what you do with what happens to you.” by Aldous Huxley.

  Reply
 • veljača 13, 2020 at 4:58 pm
  Permalink

  Some genuinely interesting info , well written and generally user genial.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!