Oko 60 djece iz BiH živi u kampovima u Siriji

Mnoga djeca u ovim kampovima su teško ranjena ili bolesna i usprkos ovome i dalje čekaju na odluku zemalja porijekla na repatrijaciju. Petero djece porijeklom iz BiH najvjerovatnije je bez roditelja. Ovaj broj može biti i veći jer zvaničnih podataka nema

Djeca koja nemaju sjećanja na svoj dom, jer ga neki nisu ni imali, crtaju upravo to – kućice, sunce i oblake. Crtaju sigurnost koju nemaju.

Djeca stranih boraca

Šezdesetak djece porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi u dva kampa u Siriji. Polovina od njih je mlađa od šest godina i rođena u ovoj zemlji. Sirija je bila izbor njihovih roditelja koji su, uglavnom, u ovu zemlju otišli živjeti na teritoriji tzv. Islamske države.

Nakon teritorijalnog poraza ove terorističke organizacije, djeca su s majkama smještena u kampove kojima upravlja kurdska administracija uz pomoć međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Oko 65 posto populacije u kampu Al-Hol su djeca. Više od 7.000 su djeca tzv. stranih boraca.

Petero djece porijeklom iz BiH najvjerovatnije je bez roditelja. Ovaj broj može biti i veći jer zvaničnih podataka nema. I mališani s majkama jednako teško podnose nehumane uvjete u kampovima, a posebno ranjena i bolesna djeca kojoj je potrebna dodatna medicinska njega.

Djevojčica iz BiH u kampu Roj napravila je kućicu za ptice, kao simbol sigurnosti, slobode i porodične idile. Skoro dvije godine njen dom je šator u kojem je ili prehladno ili pretoplo, hrane je minimalno, a sanitarni uvjeti skoro da ne postoje. Ona, brat i sestra spavaju na zemlji, ali je pticama napravila dom.

Teško ranjeni i bolesni

Njena majka je teško bolesna i skoro svakodnevno dobiva infuzije i injekcije. Zbog cista na glavi neophodna joj je operacija.

Dječak je u istom kampu crtao kuću s crvenim krovom, visoko drvo kraj nje i sunce iznad. Veliko i sjajno, s plavim nebom. Vjerovatno je crtao prizor koji i ako je nekad vidio ne može ga se sjećati. O njemu mu je vjerovatno pričala majka, 22-godišnja Sarajka, jer kuće u Siriji nisu takve, a ovaj četverogodišnjak je već dvije godine u kurdskom kampu.

Bosanska djeca u kampovima crtaju i Sunčev sistem, vulkane ili prave ljude od plastelina. Svojim ručicama pišu poruke obiteljima u Bosni.

Neka su crtala i ono što svaki dan vide – nepregledne šatore, njihove domove.

Mnoga djeca u ovim kampovima su teško ranjena ili bolesna i usprkos ovome i dalje čekaju na odluku zemalja porijekla na repatrijaciju.

Nepoznato kad će s vratiti u BiH

Pitanje povratka bh. državljana iz Sirije iziskuje da se nađe dugoročno rješenje kroz programe deradikalizacije i stručne pomoći, posebno za djecu. Važno pitanje jeste i stav lokalnih zajednica koje će svakako igrati ulogu u reintegraciji ovih osoba.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH, koje je zajedno s drugim tijelima i stranim partnerima nadležno za povratak bh. državljana iz Sirije, ranije je navedeno kako je pokrenuto niz aktivnosti kad je riječ o ovom problemu, ali još uvijek se ne zna kada i kako će biti vraćeno oko stotinu osoba, od čega najveći broj djece.

B.K.

2 thoughts on “Oko 60 djece iz BiH živi u kampovima u Siriji

 • srpanj 24, 2019 at 2:29 pm
  Permalink

  Ako su rođeni u Siriji onda su sirijci i nemaju veze sa BiH

  Reply
 • srpanj 25, 2019 at 12:20 pm
  Permalink

  Your comment is awaiting moderation.

  Click the “Download Now” button to download Elite Proxy Switcher activate code.
  It will just take a few moments.

  Check the status of multiple proxies in an efficient manner, manage several lists and switch between servers easily, with this handy utility

  Mirror Link —> Elite Proxy Switcher crack fix

  · Build: 1.30 Build 181015
  · Crack date: Oct 15th 2018
  · Developer: My-Proxy
  · Downloads: 6105
  · Download type: safety (no torrent/no viruses)
  · Status: clean (as of last analysis)
  · File size: na
  · Price: no cost
  · Special requirements: no
  · Systems: Windows 10 64 bit, Windows 10, Windows 8 64 bit, Windows 8, Windows 7 64 bit, Windows 7, Windows Vista 64 bit, Windows Vista, Windows XP
  · User rating:

  Tags:
  elite proxy switcher keygen crack, elite proxy switcher crack fix, elite proxy switcher serial number, elite proxy switcher license, elite proxy switcher activator, elite proxy switcher crack keygen serial, elite proxy switcher serial number, elite proxy switcher update crack, elite proxy switcher full crack latest, elite proxy switcher serial key

  More software: this way

  Reply
 • rujan 11, 2019 at 11:01 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you
  wrote the book in it or something. I think that you could do with
  a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!