Okoliš, edukacija i poduzetništvo kroz interetičku suradnju osnovnih škola

U Eko centru Blagaj u subotu su održane radionice za učenike osnovnih škola iz Mostara i Nevesinja na kojima su učili o važnosti ekologije, poduzetništva, kulture i biodiverziteta, ali i interetničke saradnje – pomirenja i koegzistencije na ovim prostorima. 

Glavni je cilj projekta zasnovan na interetničkoj saradnji osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj (Mostar i Nevesinje), kako bi se na jednoj strani pokazalo bogatstvo različitosti kao i bogatstvo jednakosti na drugoj, priopćio je Omladinski klub Novi val. 

U navedenim radionicama sudjelovala su 72 učenika i 8 nastavnika iz sedam osnovnih škola.

 Predviđeni plan se odnosi na poduzetničku inicijativu koja bi donosila simboličan prihod školi, školskim sekcijama ili opremila neke od nastavničkih učionica.

Prvih devet prijedloga biznis projekata koje komisija ocijeni kao najbolje, dobit će nagradu u vrijednosti od 400 dolara, što bi se koristilo isključivo za nabavku opreme, materijala ili sličnih potreba za realizaciju ideje.

Aktivnosti koje Omladinski klub Novi val provodi od 2010. godine kroz direktne aktivnosti na terenu ima za cilj spajanje učenika osnovnih škola grada Mostara i Nevesinja (bosanski, srpski i hrvatski plan i program).

– Osim projekata koje smo do sada realizirali s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, projekata sa ciljem pomirenja, dijaloga i interetničke saradnje u ovoj oblasti ima vrlo malo i upravo zbog toga naš cilj je da kroz ovaj projekt potaknemo mlade ljude da počinju razmišljati i poduzetnički – navodi se u priopćenju ‘Novog vala’.

error: Content is protected !!