O’Neill vjeruje da porazi u skupini nisu relevantni

Zmajevi će u ožujku igrati doigravanje Lige nacija za odlazak na Euro, prvi, polufinalni protivnik bit će ‘stari znanac’ iz skupine, Sjeverna Irska, u eventualnom finalu s druge strane stajat će Slovačka ili Irska. Onda, može li onda BiH na svoj prvi Euro? Sudeći prema partijama u kvalifikacijama, rekli bismo ne, ali do doigravanja ipak ima nešto vremena za regrupiranje i konačni juriš na smotru najboljih europskih ekipa.
Kvalifikacije za Euro 2020. postale su desete koje reprezentacija BiH nije pretvorila u plasman na veliko natjecanje. Desete od njih jedanaest. Nastup u Brazilu 2014. i dan danas je jedino pojavljivanje bh. tima na završnicama velikih turnira. U retrospektivi, loše je zapravo bilo od samog starta, a u završnici ciklusa postalo je jasno da neće biti dobro – posebno nakon poraza u Armeniji, dok je realni kraj nadanjima označio poraz kod već otpisanih Grka. Ali ipak, ima i popravni. U doigravanju Lige nacija u ožujku, BiH će biti u prilici ipak naći se među sudionicima predstojećeg Eura. U polufinalu doigravanja Zmajevi će 26. ožujka kod kuće igrati će protiv  Sjeverne Irske, drugi par je Slovačka – Republika Irska, a u petak  22. studenoga  biti će određeno koji će pobjednik polufinala igrati kod kuće u finalu  doigravanja 31. ožujka.
Sjeverna  Irska  nije  nepoznat protivnik reprezentaciji BiH,  jer su  Zmajevi sa  izabranicima Michaela O’Neilla igrali upravo u UEFA B Ligi nacija i slavili oba puta.  U Belfastu su prošle godine nogometaši  Roberta Prosinečkog pobijedili 2:1, na Grbavici je bilo 2:0. S obzirom da nije poznato hoće li nakon slabih kvalifikacija Prosinečki voditi tim u doigravanju, iz Saveza, ali ni iz usta aktualnog stratega, nismo mogli čuti komentar vezan za Sjeverne Irce.
– Na izvlačenju 22. studenoga očekujem i predsjednika Nogometnoga  saveza BiH Elvedina Begića i čelnike Saveza, tako da ćemo tek tada nešto više razgovarati o planovima za sljedeće  razdoblje, tek je poručio Prosinečki.
S druge strane,  izbornik Sjevernih Iraca O’Neill nakon  razočarenja i katastrofe  njegove momčadi  od Njemačke u Frankfurtu (1:6) u sklopu posljednjeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo,  ipak je izrazio uvjerenje  kako taj  poraz neće ostaviti trag na igračima te da će biti potpuno spremni za doigravan je u ožujku.
– Nedostajalo nam je pet-šest igrača,  naravno da se to osjeti protiv reprezentacija kao što su Njemačka ili Nizozemska. No, iskreno se nadam da će svi naši ključni nogometaši u ožujku biti spremni, rekao je O’Neill.
– Već smo igrali protiv njih u Sarajevu tako da znamo što možemo očekivati. To će biti teška utakmica, ali osjećam da možemo pobijediti. Istina je da smo u Ligi nacija prošle godine izgubili obje utakmice protiv BiH, ali smo u prvoj, kod kuće, bili dominantni, dok smo i kao gosti stvorili nekoliko dobrih prilika. Definitivno vjerujemo da sada možemo pobijediti, zaključio je sjevernoirski izbornik.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]
error: Content is protected !!