Onomatobleja Show: Satirom i humorom protiv predrasuda

 Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović 20. rujna u Konjicu otvaraju turneju sa svojom predstavom “Onomatobleja Show”, koja kroz oštru satiru i živopisne likove progovara o stereotipima kojima je opterećeno bh. društvo.

– Nažalost, stereotipi o različitim narodima ili manjinskim grupama koje žive u našoj zemlji, svoje uporište imaju u ukorijenjenim predrasudama uz koje odrastaju generacije. Obično se javljaju u obitelji i prenose s koljena na koljeno, ali se ‘podgrijavaju’ pogotovo u retorikama pojedinih političara, ali i u medijima i svakodnevnom životu. Na sve to dolaze i društvene mreže na kojima se javlja govor mržnje – upozorio je na konferenciji za novinare Nikola Rončević, jedan od autora i izvođača Onomatobleja Showa.

Produkciji predstave prethodila su opsežna istraživanja koja je autorski tim proveo na području cijele BiH – kroz online anketu, fokus grupe koje su organizirane u Bihaću, Banjoj Luci, Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Mostaru te kroz razgovore s društvenim aktivistima. Rezultati istraživanja potvrđuju da se mnoge predrasude i dalje svojstvene mladoj generaciji.

– Opservirali smo našu stvarnost i pretočili je u jezik satire. Smatramo da kada neku predrasudu izdvojimo iz konteksta i kažemo je na pozornici, onda publika postaje svjesna njene apsurdnosti – tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo napokon riješiti pitanje tko je počeo rat, tko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina – kazao je Omer Hodžić, mostarski stand-up komičar i koautor predstave.

Trojica satiričara u predstavi utjelovljuju lepezu živopisnih likova: Random Lovac, Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali.

Nakon premijerne izvedbe u Konjicu 20. rujna, turneja se nastavlja u Prozoru (21. 9.), Ljubinju (22. 9.), Jablanici (24. 9.), Stocu (25. 9.) te u još dvadeset bh. gradova. Ulaz na sve događaje je besplatan, a predstave nisu primjerene publici mlađoj od 15 godina.

– Pozivamo publiku da dođe na naše nastupe, kojih će biti čak 25 diljem lijepe naše Bosne i Hercegovine. Osim same predstave nudimo i nekoliko skečeva koje publika može gledati na našoj Facebook i Instagram stranici, gdje se, između ostalog, mogu pratiti i novosti iz svijeta Onomatobleje. Uskoro možete čuti i vidjeti i spot za pjesmu Onomatobleja za koju se nadamo da će imati više klikova od Zorana Šumadinca – poručio je Luka Marijanović, treći član Onomatobleje.

error: Content is protected !!