Opcija otplate glavnog duga uz otpis zateznih kamata moguća do 5. svibnja 2019.

Porezna uprava FBiH i na ovaj način poziva porezne obveznike da iskoristite zakonsku mogućnost otpisa zateznih kamata na dug koji se odnosi na razdoblje do 31. prosinca 2016. i plate glavni dug do 5. svibnja 2019., te na taj način uštede novac od zateznih kamata na javne prihode, koji mogu iskoristiti u druge svrhe, a što će se pozitivno odraziti na njihovo poslovanje, navode iz Ureda za odnose s javnošću PU FBiH

Porezna uprava Federacije u 2018. godini, ali i u proteklim godinama upućivala pozive poreznim obveznicima koji imaju neplaćena dugovanja po osnovu javnih prihoda, da u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, uz ispunjenje propisanih uslova podnesu zahtjev za otpis zateznih kamata. Ono što navode za Dnevni list, ta opcija ostaje otvorena do 5. svibnja 2019.

– U vezi s tim,  Porezna uprava FBiH i na ovaj način poziva porezne obveznike da iskoristite zakonsku mogućnost otpisa zateznih kamata na dug koji se odnosi na razdoblje do 31. prosinca 2016. i plate glavni dug do 5. svibnja 2019., te na taj način uštede novac od zateznih kamata na javne prihode, koji mogu iskoristiti u druge svrhe, a što će se pozitivno odraziti na njihovo poslovanje, navode iz Ureda za odnose s javnošću PU FBiH.

Efekti na naplatu dugovanja

Na naš upit o eventualnom produženju ovog roka, odgovaraju kako je produljenje roka za otpis zateznih kamata moguće samo ukoliko Parlament FBiH usvoji zakonska rješenja kojim će biti propisana takva mogućnost.

Zanimalo nas je li otpis zateznih kamata pozitivno utjecao na porezne dužnike da izmire svoje obveze, a iz Porezne uprave navode kako je primjena izmjena i dopuna Zakona imala je utjecaj na naplatu javnih prihoda po osnovu glavnog duga o čemu govore i podaci o naplati glavnog duga i otpisu zatezne kamate u tri perioda izmjene zakona.

– Tijekom tri razdoblja izmjene ovog zakona, na dan 31. prosinca 2018. ukupno naplatili 249.741.310,91 maraka glavnog duga i otpisana kamata u iznosu 304.846.393,01 maraka, što kao efekt izmjena i dopuna Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode predstavlja umanjenje ukupnog duga za 554.587.703,92 maraka, stoji u odgovoru.

Značajno olakšanje

Dodaje se kako se na ovaj način svim subjektima privređivanja, pružila konkretna pomoć u eliminiranju visokih iznosa zateznih kamata, koje su u značajnom broju slučajeva postale opterećenje za njihovu likvidnost, brži razvoj i dodatno zapošljavanje, što se posebno odnosi na porezne obveznike kod kojih zatezna kamata dostiže pa, čak, u određenim slučajevima i premašuje iznos glavnog duga.

Bilo kako bilo, svim dužnicima ostalo je još malo vremena kako bi mogli iskoristiti ovu pogodnost jer je u ovom trenutku još uvijek itekako upitno hoće li federalna zakonodavna vlast produljiti rokove. Tim više ukoliko se još uvijek niti ne zna kada će biti ustoličena nova izvršna vlast niti tko će ju sve činiti.

Piše: Dragan Bradvica,[email protected]

error: Content is protected !!