OPREZ: Pretjerujete li s dijetom?

Osnovni signal da pretjerujete s dijetom je ako vam ona narušava mogućnost da uživate u životu, ali kada to shvatite, vaše zdravlje može biti već ozbiljno narušeno, zbog toga obratite pozornost i na ovih pet upozoravajućih signala.

  1. Hranu automatski prepoznajete kao dobru ili lošu. Selekciju vršite na temelju sadržanih masnoća, šećera, rafiniranih ulja, dodataka, aroma i ne jedete ništa što bi se moglo učiniti “lošim”.

 

  1. Otkazujete sastanke da ne biste propustili termin u fitness centru. Ako zbog teretane propuštate obiteljska okupljanja, rođendane, proslave, poslovne večere i sl., vaša opsjednutost fitnessom već narušava vaše društvene odnose.

 

  1. Lažete o onome što jedete. Laganje nikada nije dobar znak. Kao što nije u redu varati dok ste na dijeti, također nije dobro ni preuveličavati svjesno ili podsvjesno veličinu obroka i njihovu kaloričnu vrijednost.

 

  1. Važete se svakodnevno, ponekad i nekoliko puta dnevno. Ekscesivno vaganje je uvijek protuučinkovito. Ne, samo da vam težina varira tijekom dana pa nemate pouzdane informacije, nego je loše samo po sebi kao i bilo koja druga ovisnost.

 

  1. Prijatelji vas upozoravaju. Ako vas prijatelji ili obitelj upozoravaju kako pretjerujete, možda bi bilo vrijeme da zatražite mišljenje neutralnog stručnjaka, bilo liječnika ili nutricionista, ali nekog provjerenog profesionalca za kojeg znate da vas neće podržati radi vlastitih interesa.
error: Content is protected !!