Orhan ‘Oha’ Maslo o Rock Školi Mostar: S prvobitnih 16 narasli smo na skoro 200 polaznika godišnje

Orhan “Oha” Maslo radi u muzičkoj industriji već 22 godine kao muzičar, producent i menadžer.

Kao perkusionista radio je na projektima sa:  Brian Eno, Horace Andy, Prince Stanley, Duncan Sheik, Anthony Tidd, the Dutch Metropole Orchestra, Mostar Sevdah Reunion, Dubioza Kolektiv, Vasil Hadžimanov Band, Umoya Ensemble i mnogim drugim.

Producirao je  koncerte za Europsku komisiju povodom  obilježavanja Dana Europe u Mostaru, te je bio direktor projekta Bridge Eternal – NEO Balkan za jugoistočnu Europu prezentiranog na EXPO 2005 u Aichi-ju (Japan).

Jedan je od inicijatora Rock Škole Mostar, a radi i kao izvršni producent Mostar Blues & Rock Festivala, te je menadžer Recording studija MC Pavarotti.
O aktivnostima i radu Rock Škole Mostar razgovarali smo s Orhanom Maslom, projekt menadžerom ovog uspješnog mostarskog projekta.

Pred Rock školom je još jedna školska godina. Jeste li zadovoljni brojem polaznika?

-Rock Škola Mostar trenutno vrši upis polaznika u 2019/2020 programsku godinu. Ovo je osma generacija i jako smo zadovoljni brojem polaznika, koji iz godine u godinu postaje sve veći. Od samih početaka, odnosno 2012. godine i prve generacije koja je okupila 16 mladih ljudi, do protekle godine kada je u prostorijama Škole boravilo, stvaralo, učilo, vježbalo i povezivalo se skoro 200 mladih – rezultati rastu. Ne samo u brojevima, već u iskustvima, svakoj individualnoj priči svakog polaznika i polaznice, čime smo posebno zadovoljni. Upisi za narednu školsku godinu traju do 31.8.2019. godine i svakako ohrabrujemo sve zainteresirane da se prijave.

Vjerujemo da je i ova godina bila plodonosna za školske rockere. Ipak, ima li nešto što biste izdvojili?

Mostar Rock Škola je u prethodnoj godini održala preko 5000 sati nastave za bubnjeve, bass gitaru, gitaru, saksofon, vokal, audioprodukciju, kreativnu elektronsku produkciju i solfeggio, formirala 66 privremenih bendova kroz 5 ciklusa unutar “Session band” programa u kojem polaznici škole stječu iskustvo svirajući u bend formaciji što su imali priliku raditi više od 800 sati u minuloj školskoj godini. Pored ovoga, u prostorijama Rock škole je održano preko 2000 vježbi i proba muzičara i bendova koji koriste infrastrukturu Rock škole. Od marta je Rock škola pokrenula i svoj film klub, MoRS Film Club, koji u dugoročnom periodu ima edukativan karakter.

Također, u protekloj godini Rock škola je organizirala niz aktivnosti od čega 72 koncerta i svirke zajedno sa Booking odjelom škole, pokrenula Mobile Rock School u 9 hercegovačkih gradova, uzela učešće na dvije razmjene mladih, Društvo Manifest (Prijedor) , Biti Mlad (Slo) i UWCiM, održala dva masterclassa, realizirala 16 studijskih snimanja u DK studiju Rock škole. Polaznici Rock Škole također su učestvovali na Rock Camp-u Pula, već drugu godinu za redom. O školi su pisali i reportaže snimali svjetski mediji poput Norveške nacionalne televizije NRK, ARTE – francusko-njemačke televizije, AlJazeera..


U vremenu novih muzičkih pravaca, kako uspijevate održati i kvalitet i kvantitet?


-Program Škole je najzaslužniji za to. Obrazovanje usmjereno na polaznike, inovativne metode poučavanja, grupni i zajednički rad, sve su to razlozi zbog koji mladi ljudi prepoznaju Rock Školu kao kvalitetno mjesto za učenje i stvaranje muzike. Također, međusobna saradnja, ne kao nusprodukt programa, već kao planirana aktivnost u koju predavači, kao i Škola, pored individualne nastave, ulažu mnogo napora.  Jako je važno mladim ponuditi prostor na kojemu se mogu slobodno povezivati sa drugima koji imaju ista interesovanja, prostor u kojemu se njihove potrebe osluškuju, prostor u kojemu mogu razmijenjivati iskustva, zajedno raditi i zajedno stvarati. Bez obzira na to tko su i odakle dolaze. Svakako, za kvalitet su zaslužni i naši predavači, profesionalci koji svakodnevno rade sa polaznicima kako bi postigli maksimalne rezultate. Kvantitet je posljedica zajedništva i pripadnosti, koje polaznici i polaznice osjećaju i prepoznaju kao vrijednost. Vjerujemo da takve vrijednosti privlače mlade ljude kojima treba prilika da se iskažu, ali i prilika da budu dio veće priče kojoj i sami doprinose. Kroz rock muziku i Rock Školu, to je moguće, čak i u „vremenu novih muzičkih pravaca“, kako ste ga nazvali.

Za koje instrumente u školi ima najviše zanimanja?


-Gitara, bubnjevi i vokal su bili najpopularniji u protekloj godini, ali interesovanje raste i za ostale instrumente. Zavisno od polaznika, kroz godine se i zainteresiranost mijenja, ali su u suštini svi instrumenti dovoljno zastupljeni, a kroz program Session Bandova, svi polaznici imaju priliku pokazati svoje umijeće na instrumentu/ili instrumentima koje pohađaju. Kako raste interesovanje, tako se i Rock Škola trudi da odgovori na te potrebe, pa se samim time otvaraju i novi programi, poput „kreativne elektronske produkcije“ koja je najnoviji program koji polaznici mogu odabrati. Važno je spomenuti i da su sve prostorije u kojima polaznici i polaznice vježbaju i uče u potpunosti opremljene svom muzičkom opremom, instrumentima, ozvučenjem, tako da je, bez obzira na odabrani instrument, polaznicima dostupno i omogućeno korištenje i vježbanje na različitim instrumenatima i visoko kvalitetnoj opremi, a dio učenika se svakako opredjeljuje za pohađanje više instrumenata.

Da li među bivsim polaznicima ima onih koji su danas izabrali muziku za poziv?


-Naravno, mnogi se profesionalno baze muzikom. Neki od bivših polaznika sada su angažirani kao predavači i ostaju dio Rock Škole kako bi slijedećim generacijama prenijeli svoje iskustvo. Drugi imaju vlastite bendove, ili su samostalno angažirani kao muzičari. Postaju i članovi regionalno poznatih i etabliranih bendova, koje su ti bendovi prepoznali upravo u Rock Školi. U Rock Školi od nedavno djeluje i Booking odjel, koji uvezuje polaznike i bendove sa tržištem, organizira koncerte i svirke i promovira muzičare iz Rock Škole, tako da škola zapravo nudi puni servis, od edukacija, vježbi, znanja, uvezivanja sa drugim muzičarima, studijskih snimanja, do bukiranja i organiziranja prvih profesionalnih angažmana za svoje polaznike, kao i druge bendove.

Što planirate u skoroj budućnosti?

-Nastavljamo sa programskim aktivnostima, redovnom nastavom, band coachingom. Uskoro planiramo i nove masterclass programe sa relevantnim muzičkim ličnostima. Svakako će tu biti i koncerata, prezentacija Session Bandova, radionica i edukacija. Pratite naše kanale na Facebooku, Instagramu, kao i našu web stranicu www.mostarrockschool.org gdje redovno objavljujemo sve događaje i novosti iz Rock Škole.

Razgovarala: Berina Karić
[email protected]

error: Content is protected !!