‘ORKA’ U PRITVOR SMJESTILA OPASNU KRIMINALNU GRUPU

Odlukom Županijskog suda u Mostaru, svi osumnjičeni u predmetu ‘Orka’ ostaju u pritvoru. Sumnjiče se za teža kaznena djela počinjena u posljednjih pet godina

Sutkinja za prethodno saslušan je Županijskog suda u Mostaru Vera Sudar, uvažila je prijedlog Kemala Maksumića, tužitelja Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije i svim uhićenim u akciji ‘Orka’ odredila pritvor u trajanju od mjesec dana.

Pritvor je određen zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli počiniti nova kaznena djela te utjecati na svjedoke i tako ometati daljnju istragu. Obranu osumnjičenih zastupaju odvjetnici Nada Dalipagić, Vikica Andrić, Damir Kočo, Irena Pehar, Dragan Barbarić i Branko Karadeglić.

Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave policije, nakon višemjesečne istrage koju su provodili pod nadzorom Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, u četvrtak u jutarnjim satima krenuli se u provođenje akcije ‘Orka’ u kojoj su tijekom trajanja iste, pripadnici FUP-a uhitili 11 osoba, dok su se tri nalazile na izdržavanju zatvorskih kazni.

Radi se o osobama koje su otprije poznate policijskim i pravosudnim tijelima kao višestruki povratnici u vršenju ovih i drugih kaznenih djela, a to su Melisa Begluk (1991), Rahman Begluk (1987), Alen Begluk (1984), Jozo Markić (1983), Skender Ćerkić (1978), Zoran Mikulić (1972.), Fadil Pozder (1986.), Mario Pinjuh (1981.), Samir Habibija (1991.), Mugdim Omanović (1984.), Haris Zuko (1990.), Radislav Gavrić (1980.) i Nihad Bjelak (1992.) i Zdenko Galić (1969) koji se nalazi u zatvoru na području Republike Hrvatske.

Sumnjiče se za kazneno djelo “Organizirani kriminal”, a u vezi sa kaznenim djelima “Razbojništvo”, “Teška krađa” i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa Rahmanom Beglukom iz Mostara se sumnjiči da je u periodu od 2014. do dana uhićenja, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila 29 kaznenih djela razbojstva i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske crpke, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 maraka, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za kaznena djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe motornih vozila.

Tijekom same akcije slobode je lišeno ukupno 11 osoba, dok su se tri osobe nalazile na izdržavanju zatvorskih kazni, a predmetna kaznena djela činili su u vrijeme korištenja dopusta. Tijekom pretresa pronađene su veće količine novca koji potječe iz kaznenih djela, petnaest kilograma eksploziva koji se koristio u razaranju bankomata, ometači alarmnih sustava, oružje i municija, policijska uniforma, te podesni alat koji je korišten za izvršenje kaznenih djela, te drugi predmeti koji će biti korišteni u dokaznom postupku.

ORGANIZIRANA GRUPA

Melisa Begluk (1991)

Rahman Begluk (1987)

Alen Begluk (1984)

Jozo Markić (1983)

Skender Ćerkić (1978)

Zoran Mikulić (1972.)

Fadil Pozder (1986.)

Mario Pinjuh (1981.)

Samir Habibija (1991.)

Mugdim Omanović (1984.)

Haris Zuko (1990.)

Radislav Gavrić (1980.)

Nihad Bjelak (1992.)

Zdenko Galić (1969)

error: Content is protected !!