OSNOVANI SOCIJALDEMOKRATI BiH Bijedić: Ovo je prvi korak ka konačnom ujedinjenju ljevice

U subotu je u Tuzli održana utemeljiteljska skupština Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH), na kojoj je oko 250 delegata za prvog predsjednika novog političkog subjekta u zemlji izabralo Envera Bijedića a izabrani su i Glavni te Nadzorni odbor SDBiH.

Bijedić je odbacio ocjene nekih kritičara izrečene prije osnivanje nove političke stranke da će se tim potezom oslabiti socijaldemokraciju u BiH. Prema njegovu mišljenju, stvari će ići upravo u suprotnom pravcu – ka objedinjavanju socijaldemokratskih stranaka na političkoj sceni.

Vlast nije cilj

“Glavni cilj ovog političkog subjekta nije ulazak u vlast radi vlasti i ovo nije cijepanje ljevice. Ovo je prvi korak ka konačnom ujedinjenju ljevice. Dakle, naš cilj je biti inicijatori nekog kongresa ujedinjenja, gdje će se objediniti sve zdrave lijevo politički orijentirane strane a to će napraviti jednu snažnu ljevicu u BiH, a ne ovakvu kakvu sad imamo – različitu, iscjepkanu, na kraju krajeva, povezanu različitim interesima”, rekao je Bijedić.

Socijaldemokrati BiH, kako je istaknuto na utemeljiteljskoj skupštini, socijaldemokratskog su opredjeljenja te će aktivno sudjelovati u promjeni stanja u društvu, prije svega Tuzlanskoj županiji. Iako je sjedište stranke u Tuzli, nakana je djelovati u svim dijelovima BiH.

“Razlikovat ćemo se po tome da ne želimo bezuspješno kritizirati postojeću vlast, koja ne donosi nikakve rezultate. Imali smo mogućnost ili poslušati rukovodstvo SDP-a BiH u Sarajevu ili se prikloniti željama 50.000 ljudi koji su nam dali glasove na Općim izborima i donijeli nam pobjedu. Odluka je bila teška, a istodobno i laka te smo se odlučili poslušati želje  glasa tijekom predizborne kampanje za Opće izbore, a njihove želje želimo ispuniti”, rekao je Bijedić te iznio uvjerenje da stanje može promijeniti i ovu zemlju izvesti na pravi put samo ljevica.

“Naš plan i rad u budućnosti će biti zasigurno ulazak u NATO i orijentacija ka EU jer samo to jamči stabilnost i sigurnost građana“, naveo je Bijedić.

Jasno profiliran politički program

Edin Delić, jedan od inicijatora utemeljenja Socijaldemokrata BiH, je kazao da, unatoč ogromnom broju registriranih političkih subjekata u BiH, ova stranka predstavlja novinu na političkoj sceni.

“Tuzlu vidimo kao kolijevku, epicentar socijaldemokracije i mislim da ona zaslužuje da ju se sasluša, da ju se pita i da ona, na neki način, predvodnik tranzicije koja bi vodila ka ostvarenju socijalno-odgovorne i demokratske BiH. Imamo jasno profiliran politički program i stanovišta smo da nijedna politička stranka ne smije podrediti interese države, ekonomije, zapošljavanja i mladih bilo kakvom ideološkom obrascu. Uhvatit ćemo se u koštac sa svakim društvenim izazovom koji se pojavi pred nama“, naveo je Delić.

Predstavnici SD-a BiH još uvijek nisu razgovarali sa predstavnicima SDA o eventualnom ulasku u vlast na federalnoj razini budući da se još ne zna kako će se izaći iz krize na razini države. Stranka Socijaldemokrati BiH trenutno ima jednog državnog zastupnika, pet zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini TŽ-a te blizu 30 općinskih vijećnika.

Potporu Socijaldemokratima BiH su na utemeljiteljskoj skupštini dali i članovi drugih političkih stranaka, među kojima Adis Arapović (SBB), Miro Lazović iz Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) i Dženan Đonlagić (DF).

Nova stranka rezultat je ljetošnjih neslaganja unutar Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i nesuglasica između Glavnog odbora SDP-a BiH i Županijskog odbora SDP-a Tuzla u pogledu formiranja vlasti, odnosno odabira koalicijskih partnera, a koje su ishodile isključivanjem nekolicine članova Županijskog odbora SDP-a Tuzla iz SDP-a BiH. Naime, dio članova Županijskog odbora oglušio o zabranu koaliranja s nacionalnim strankama i ušao u koaliciju s SDA u Tuzlanskoj županiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!