Otkriven sadržaj Praljkovih oproštajnih pisama

“Odluku o prestanku življenja, u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno, smireno, promišljeno i samosvjesno”, napisao je Praljak u pismu naslovljenom na obitelj.

Drugo pismo bilo je naslovljeno na njegovu suprugu.

“Kaća, mislim da ćeš ovo pismo ‘Obitelji’ morati objelodaniti kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju, itd.”, napisao je Praljak.

Praljkovoj supruzi pisma, napisana 27. 11. prošle godine, diplomatskim putem su dostavili istražitelji UN-a. Istragom je utvrđeno kako u slučaju Praljkovog samoubistva nije bilo propusta sudskih stražara niti je prekršena procedura provjere pri ulasku u sudnicu, a njegova advokatica Nina Pinter je kazala da se de facto ne može utvrditi kako je otrov došao do Praljka. 

Posebnu istragu o ovom slučaju vodi i nizozemska policija, ali rezultati još uvijek nisu poznati.

“Po nizozemskim propisima, dozvoljeno je i samoubojstvo i pomaganje u samoubojstvu i eutanazija. Prema tome, vodi se istraga, a vodi se zbog suda, jer je sud to tražio i želi utvrditi šta se dogodilo”, kazala je Praljkova odvjetnica.

Podsjećamo, nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. 11. prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.

Praljak je zajedno s Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!