Otkriven sustav koji ima isti broj planeta kao i naš

Naš je solarni sustav sada izjednačen po broju planeta koje orbitiraju oko jedne zvijezde, nakon što je nedavno otkriven osmi planet koji kruži oko Keplera-90, zvijezde poput Sunca udaljene 2.545 svjetlosnih godina od Zemlje, objavila je NASA. Planet je otkriven u podacima NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler.

Novootkriveni Kepler-90i, vrući, stjenoviti planet koji orbitira oko svoje zvijezde jednom svaka 14.4 dana, otkriven je korištenjem Googleovog pristupa umjetnoj inteligenciji pod imenom strojno učenje, u sklopu kojeg računala ‘uče’. U ovome su slučaju računala naučila identificirati planete tako što su u podacima poslanim s Keplera tražili primjere gdje je teleskop snimio signale s planeta izvan našeg solarnog sustava, znanih kao egzoplaneti.

“Baš kao što smo i očekivali, u pohranjenim Keplerovim podacima skrivaju se uzbudljiva otkrića, koji samo čekaju na pravi alat ili tehnologiju da ih otkrije”, rekao je Paul Hertz, direktor NASA-inog odjeljenja za astrofiziku u Washingtonu.

Do otkrića se došlo kada su znanstvenici Christopher Shallue i Andrew Vanderburg istrenirali računalo da nauči kako identificirati egzoplanete u sitnim promjenama sjaja zvijezda kada planet prijeđe ispred njih. Inspirirana načinom na koji se neuroni spajaju u ljudskom mozgu, ova umjetna ‘”neuralna mreža” prebrala je po Keplerovim podacima te uspjela pronaći slabe signale prelaske ranije propuštenog osmog planeta koji je orbitirao oko Keplera-90, u zviježđu Zmaj. Ovo dokazuje kako su neuralne mreže obećavajući alat za pronalaženje neke od najslabijih signala udaljenih svjetova.

Drugi planetarni sustavi vjerojatno nude više nade za život nego ovaj oko zvijezde Kepler-90.

Naime, Kepler-90i je toliko blizu svojoj Zvijezdi da prosječna površinska temperatura prelazi 430°C, slično poput Merkura. Najudaljeniji planet, Kepler-90h orbitira na sličnoj udaljenosti kao i Zemlja oko Sunca. “Zvjezdani sustav Kepler-90 je poput minijaturne verzije našeg sunčevog sustava. Imate malene planete unutra i velike izvana, ali sve je zbijeno puno bliže”, rekao je Vanderburg, astronom na Sveučilištu u Austinu, Teksas.

Keplerova baza podataka koju je ovaj svemirski teleskop sakupljao četiri godine sadrži 35.000 mogućih planetarnih signala. One koji najviše obećavaju verificiraju automatizirani testovi, a ponekad i ljudske oči. No ove metode nerijetko propuste zamijetiti najslabije signale. Shallue i Vanderburg smatrali su da se u podacima nalazi još zanimljivih egzoplaneta.

 

 

 

error: Content is protected !!