Otvorena izložba radova grafičara Virgilija Nevjestića

Hommage Virgiliju Nevjestiću, izložba na kojoj je predstavljen dio ostavštine jednog od najistaknutijih grafičara 20. stoljeća, otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

– Izložba sadrži šezdeset radova, rađenih kombiniranim tehnikama. Ovdje je izložen probrani dio opusa, tu imamo priliku vidjeti grafike, radove iz kombiniranih tehnika te keramiku kojom se autor bavio – kazao je akademski kipar Dalibor Nikolić.

Podsjetio je da je Virgilije Nevjestić bio jedan od eminentnijih grafičara šire regije te da je svojim radom obilježio parišku kulturnu scenu u prošlom stoljeću.

– Pedagoški rad koji je umjetnik baštinio kroz svoj opus je otvaranje škole grafike kroz koju je širio znanje o samoj tehnici te popularizirao umjetnost u Parizu. On je jedan od autora koji je u Beaubourgu imao samostalnu izložbu, što govori koliko je, zapravo, bio cijenjen u Francuskoj – istaknuo je Nikolić.

Ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko dodala je kako ostavština velikog grafičara predstavlja veliko bogatstvo ne samo za Bosnu i Hercegovu, već i za hrvatski narod u cjelini.

Virgilije Nevjestić bio je grafičar, slikar i pjesnik, a rođen je 1935. godine u Tomislavgradu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1963.godine. U Parizu je živio i stvarao. Prvu samostalnu izložbu imao je u pariškoj galeriji La Hune 1972. godine, nakon koje je proglašen najboljim grafičarom Pariza, iste godine nastala je velika grafička mapa Journaldu Vagabond.

Predavao je na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. Vodio je posebnu ljetnu školu restauracije fresaka u Saint-Savin sur Gartempe.

Vrhunac karijere ostvario je 1982.godine, kada je postao prvim hrvatskim slikarom koji samostalno izlaže u Beaubourgu (Itinéraire d’ungraveur). Samostalno je izlagao bibliografsko izdanje Fables de Jean de LaFontaine u galeriji La Chancellerie.

U listopadu 1993. četvrti i posljednji put samostalno je izlagao u La Hune, nakon čega ga francuska kritika svrstava u sam vrh pariške i europske grafičke umjetnosti. Priređena mu je retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori 1998. godine, a tom prigodom tiskana je i velika monografija autorice Biserke Rauter Plančić.

Virgilije Nevjestić umro je 2009. u Parizu. Cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu, a 2011. godine Franjevačka galerija u Tomislavgradu otvorila je Galeriju Virgilija Nevjestića sa stalnim izložbenim postavom koji predstavlja hommage tom velikom umjetniku.

Izložba “Hommage Virgiliju Nevjestiću”, koju su organizirali Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u suradnji s Galerijom Gorica -Livno i obitelji Nevjestić, bit će otvorena za razgledanje dva tjedna.

4 thoughts on “Otvorena izložba radova grafičara Virgilija Nevjestića

  • siječanj 10, 2020 at 8:35 am
   Permalink

   Ovih pet grobova kao naslovna fotografija texta o otvaranju izlozbe V.N.?!?!?

   Reply
 • siječanj 10, 2020 at 1:26 am
  Permalink

  Whɑt a data of ᥙn-ambiguity and preserveness oof
  valuable familiarity гegarding unpredicted feelings.

  Reply
 • siječanj 17, 2020 at 3:05 pm
  Permalink

  I want to convey my respect for your generosity in support of people who must have help on the content. Your personal dedication to passing the message all over came to be particularly beneficial and have surely helped women just like me to reach their desired goals. Your personal interesting help implies this much a person like me and a whole lot more to my peers. Best wishes; from each one of us.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!