Gradska organizacija SDP BiH Banja Luka u ponedjeljak je u formni otvorenog pisma ukazala da se neprestano suočava s posljedicama radikalnih stajališta i poruka Denisa Bećirevića, visokog dužnosnika SDP-a BiH. Kako navode, javni istupi i izneseni stavovi potpredsjednika SDP-a BiH Bećirovića izravan su udar na članove iz reda srpskog i hrvatskog naroda, kao sastavnog i nedjeljivog segmenta te stranke.

“Denis Bećirović je takvim porukama, u obliku i formi medijskog “obračuna” iz udobne sarajevske fotelje, s nacionalističkim i šovinističkim strukturama u RS-u već nanio ogromnu štetu Gradskog odboru SDP Banja Luka na proteklim izborima, rezultate kojih znamo. Priznali smo ih kao stranka te, na osnovu očitog poraza na svim razinama, i imamo oporbeni status. Ali, kao što se može primjetiti, nismo utvrdili odgovornost i analizirali destruktivno ponašanje pojedinaca, pa i Bećirovića“, navode iz banjalučkog SDP-a i upozoravaju da takva stajališta Bećirovića koja su, kako cijene, zasnovana na osobnom interesu, a kroz ekstremne i desničarske istupe, ne mogu više tolerirati.

Izgubio iz vida osnovni postulat SDP-a

“Koristiti infrastrukturu SDP-a BiH, a osobnu afirmaciju tražiti kroz individualno odabrane partnere desnog sektora je za nas neprihvatljivo. SDP BiH Banja Luka je trenutno, a pojedinačno gledano, politički subjekt s najvećim rastom u zemlji. Danas, gotovo godinu dana uoči lokalnih izbora, možemo uz punu odgovornost i s ponosom reći da se poslije dva desetljeća vraćamo u Skupštinu grada Banja Luka“, navode iz banjalučkog SDP-a uz ocjenu da ta činjenica Bećiroviću ne odgovara. “Jačanje multietničnosti na prostoru čitave BiH, čiji je GO SDP Banja Luka jedan od nositelja u ovom trenutku, definitivno ne odgovara fikciji  Bećirovića kako u budućnosti treba izgledati SDP BiH. On je u svojoj nekontroliranoj i paničnoj aktivnosti izgubio iz vida osnovni postulat da SDP BiH ne postoji bez sudjelovanja svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH“, stoji u pismu.

Slučaj “Zornić” nije plod slučajnosti

Nadalje se ukazuje da se očit strah može neutralizirati adekvatnim fizičkim osiguranjem, bez obzira što je u pitanju placebo efekat. “Bećirovic čak nije ni svjestan da ima uvjete biti i domaćin, te održati javne tribine i sastanke sa studentima, obiteljima žrtava rata… Sve navedeno možemo svesti i pod njegovo opće neznanje o činjeničnom stanju SDP-a na prostoru čitave države. Kao građanin s akademskim statusom bi morao imati više senzibiliteta barem u sagledavanju povijesnih činjenica. Postavlja se pitanje je li se ta edifikacija koju ima kao svoju referencu izgubila u nagonu za osobnu afirmaciju, pa i po cijenu raspada i podjele SDP-a BiH“, ukazuju, nadalje, iz SDP-a BiH Banja Luka u kojem smatraju da ni imenovanje i forsiranje ratnih zločinaca. kao u slučaju “Zornić”. nije plod slučajnosti. “Iz svega navedenog zaključujemo da je to rezultat orkestriranog i planskog djelovanja Bećirovića. I imamo nonsens: dok u Banja Luci gradimo suživot sukladno svim aktima SDP-a BiH i socijaldemokracije kao političke filozofije i doktrine, iz Sarajeva dobijamo poruke mržnje. U GO SDP BiH Banja Luka smo svjesni da Bećirović očekuje našu reakciju u istupanju iz SDP-a BiH kao matične stranke. Ali, zbog budućnosti naše djece i države BiH nećemo dozvoliti da na političkoj sceni opstanu kreatori ambijenta podjela po nacionalnim torovima poput Denisa Bećirović. Naprotiv, još jače stojimo pod grbom SDP-a BiH, a oni kao što je Bećirović će morati svoju političku priču pričati na nekom drugom mjestu“, zaključak je pisma koje potpisuje predsjednik GO SDP BiH Banja Luka Aleksandar Došenović.

One thought on “Otvoreno pismo banjalučkog SDP-a: Radikalna stajališta i poruke potpredsjednika stranke

• prosinac 2, 2019 at 3:45 pm
    Permalink

SDP je muslimanska stranka i propagira “Gradjansku Bosnu” po recepstu Islamske deklaracije.
    Fasisti koji su rusili SFRJ sada hoce Jugoslaviju u BIH.

Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!